Kategorier
Musiknyheder

Den lilla 40-års-fødselar

Der findes adskillige mærkedage, når det handler om musikeren Princes ”Purple Rain”, der udkom for 40 år siden, blandt andet fordi ”Purple Rain” er mere end en enkelt ting. Selve albummet havde 40-års-jubilæum den 25. juni, og i slutningen af september er det 40-året for udgivelsen af singlen af samme navn, som stadig står som et af Princes største hits. Men også lørdag i denne uge er en mærkedag i denne sammenhæng, for den 27. juli 1984 var der verdenspremiere på filmen, der også hed ”Purple Rain”. Selvom Prince naturligvis skrev sangen, der navngav filmen, var det dog ikke hans egen idé at bruge sangtitlen som filmtitel. Den idé kom fra filminstruktøren Albert Magnoli, som stod blandt publikum ved en senere legendarisk Prince-koncert på spillestedet First Avenue i Princes hjemby Minneapolis i 1983. Her blev der testet nye sange til brug i filmen, og lydoptagelser fra koncerten kom med få justeringer til at fungere som færdigt materiale på soundtracket, heriblandt selve nummeret ”Purple Rain”. Men Magnoli var også til stede for at få en fornemmelse af spillestedet First Avenue, der endte med at blive et vigtigt omdrejningspunkt i de forestående filmoptagelser, og for at se, om der var elementer i Princes sceneshow, der kunne overføres til et filmmanuskript – heriblandt muligheden for at få en idé til en god titel til den endnu navnløse film.

Mediet DIG! citerer Albert Magnoli for i bogen “Prince And The Purple Rain Era Studio Sessions 1983 And 1984” at sige, at da han hørte aftenens urpremiere på den storslåede rockballade ”Purple Rain”, vidste han, at det ikke kunne være anderledes. ”Han spillede færdig, og jeg sagde: ’Det der er sangen’. Han havde ikke selv tænkt den tanke”. Da Magnoli efterfølgende præsenterede sin idé, spurgte Prince efter sigende, om man godt kunne kalde en film ”Purple Rain”. Magnoli svarede: ”Jeps, det er filmens titel”. Og dermed var ikke bare et af 1980’ernes største hits og mest succesfulde album, men også et af årtiets skelsættende film navngivet.

Historien om de mange forskellige slags ”Purple Rain” slutter dog ikke der, for i løbet af de kommende år kommer der endnu en ”Purple Rain” at forholde sig til. I januar kom det nemlig frem, at der i New York arbejdes på en sceneudgave af ”Purple Rain”. På daværende tidspunkt var der dog ikke nogen klare meldinger om, hvorvidt der bliver tale om en decideret musical, en teaterkoncert eller en anden form for musikalsk forestilling – men at ”Purple Rain” har kurs mod de skrå brædder på Broadway er blevet bekræftet. Dermed er der udsigt til teaterversioner af numre som ”Let’s Go Crazy”, ”I Would Die 4 U”, ”When Doves Cry”, ”Darling Nikki” og naturligvis ”Purple Rain”.