Kategorier
Musiknyheder

Celine Dions sang i Eiffeltårnet

Fredag aften blev De Olympiske Lege officielt skudt i gang, og som det er kutyme, handlede det ikke kun om sport, men lige så meget om show, underholdning, musik og kreative måder at byde velkommen til værtsbyen. Bortset fra det våde vejr viste Paris og de franske arrangører sig fra den generøse side med en imponerende opvisning gennem byen og på floden Seinen, og det hele kulminerede i først den olympiske ild, som sendte en luftballon til vejrs, og herefter en rørende optræden af Celine Dion i Eiffeltårnet. Den canadiske sangerinde har været ude af rampelyset i nogle år, efter hun fik diagnosen, der herhjemme kaldes stiff person-syndrom, som er en sjælden, autoimmun sygdom, der giver stivhed og kramper i musklerne. På grund af de problemer, det giver hende, har Celine Dion ikke optrådt offentligt siden 2020. I dokumentaren ”I Am: Celine Dion” fortæller hun, at hun arbejder hårdt for at vende tilbage til scenen: ”Hvis jeg ikke kan løbe, så går jeg. Hvis jeg ikke kan gå, så kravler jeg. Jeg vil ikke stoppe”.  

I fredags lykkedes det hende at vende tilbage, ikke blot til en scene, men til den største og højest profilerede scene, man kan forestille sig – som afrundingen på en imponerende åbningsceremoni tv-transmitteret til hele verden. Fra det oplyste Eiffeltårn sang hun “L’Hymne à l’amour“, som er en af den franske sangerinde Edith Piaffs mest kendte sange. Melodien er af Edith Piaffs samarbejdspartner Marguerite Monnot, som blandt andet også skrevet hendes endnu mere kendte sang “Milord”, mens teksten er Piaffs egen. Den er skrevet til den fransk-algierske mesterbokser Marcel Cerdan, som godt nok var gift og havde børn, men som var Piaffs store kærlighed. Marcel Cerdan blev dræbt ved et flystyrt i 1949, og året efter indspillede Edith Piaff sin “L’Hymne à l’amour”, der senere blev til “Hymn To Love” i Edith Piaffs engelske udgave.

Efter Celine Dions optræden i sidste uge har flere spekuleret i lighederne mellem Edith Piaffs tab af Marcel Cerdan og Celine Dions egen sorg over tabet af sin ægtemand og mangeårige manager René Angélil, der gik bort i 2016.

Det er dog hverken første gang, at “L’Hymne à l’amour” bliver fremført af Celine Dion eller ved et OL-arrangement. Ved afslutningsceremonien efter OL i Tokyo for tre år siden, blev den fremført af den japanske stjerne Milet som en del af den symbolske indsats for at sende stafetten videre til Frankrig. Og ugen efter det omfattende terrorangreb i Paris i november 2015 på spillestedet Bataclan og flere andre steder i byen fremførte netop Celine Dion “L’Hymne à l’amour” ved prisuddelingen American Music Awards til ære for de omkomne.