Kategorier
Musiknyheder

Masser af Oasis-jubilæer

August måned bringer både et par vigtige og en mere trist mærkedag for gamle – eller potentielt yngre, nytilkomne – Oasis-fans. I slutningen af august er det intet mindre end 30 år siden, Oasis’ debutalbum ”Definitely Maybe” udkom d. 29. august 1994, og dagen forinden er det 15 år siden, gruppen efter meget tumult og uenighed mellem brødrene Noel og Liam Gallagher gik i opløsning. ”Definitely Maybe” var en skelsættende udgivelse i den såkaldte britpop-genre, og selvom det var Oasis’ andet album, der leverede gruppens største hits som ”Wonderwall” og ”Don’t Look Back In Anger”, så var ”Definitely Maybe” et meteornedslag på 1990’ernes rockscene attitude, overskud og numre som ”Live Forever”, ”Supersonic” og ”Cigarettes & Alcohol”.

I 1994 havde Oasis været i gang i flere år, hvor de skrev sange, opbyggede fanbase og ventede på de rigtige omstændigheder til at indspille og udgive deres musik. Gruppen startede under navnet The Rain uden de senere så afgørende Gallagher-brødre, men da Liam Gallagher blev forsanger, foreslog han, at bandet skiftede navn til Oasis. Inspirationen kom fra en plakat, som hang på brødrenes barndomsværelse, og som viste bandet Inspiral Carpets, som hans bror Noel var roadie for. Turnéplanen på plakaten viste et stop på Oasis Leisure Centre i den engelske by Swindon, og Oasis blev således gruppens nye navn. På denne dato for 33 år siden, d. 14. august 1991 – hvilket bringer endnu en august-mærkedag for superfans – optrådte Liam Gallagher og hans venner for første gang under navnet Oasis. Noel Gallagher overværede koncerten, og han tilbød han at gå med i gruppen og tage sine egenkomponerede sange og sine meget store ambitioner med sig mod til gengæld at få kontrol over gruppens musikalske retning.

Tre år senere lykkedes det endelig Oasis at udgive den debutplade, som sangskriver Noel Gallagher i musikmedier Mojo har sagt ”på mange måder er det sidste store punkalbum. Vi var et punkband med Beatles-melodier. Vi havde ingen effekter, knapt nok noget udstyr, bare masser af attitude, 12 dåser Red Stripe-øl og ambitioner”.  Og han havde argumenter klar til at forsvare sin sammenligning med fortidens punkmusik som eksempelvis Sex Pistols: ”Hvis du lytter til den og til Never Mind The Bollocks, så er de ret ens. Det album handlede om angsten ved at være teenager i 1977. Spol frem til 1994, og Definitely Maybe handlede om det herlige ved at være teenager”.

30-året for udgivelsen af debutpladen ”Definitely Maybe” markeres blandt andet af gruppens forsanger Liam Gallagher, som i denne tid turnerer med de gamle sange på sin egen fejring af Oasis’ jubilæum.