Kategorier
Musiknyheder

Da musikken blev skæv

Datoen 28. august har sin egen særlige plads i musikhistorien, men det er i første ombæring ikke af decideret musikalske årsager. Det, der skete i dag for 60 år siden, blev måske nok afgørende for nye sange og nye musikalske eksperimenter, men på selve dagen den 28. august 1964 var det bare en flok unge fyre, der røg pot sammen. The Beatles gav i den periode en række koncerter i New York, og efter en af deres optrædener fik de besøg af Bob Dylan og hans roadie, der slog vejen forbi bandets hotel, hvor Beatles-medlemmerne havde fået de sædvanlige drinks på bordet. Paul McCartney fortæller i sin bog ”The Lyrics”, at Ringo Starr på et tidspunkt kom tilbage fra et tilstødende lokale, hvor Bob Dylan var trukket hen, og han fortalte, at Dylan havde pot med.

”Vi spurgte: ’Åh, hvordan føles det?’, og han sagde ’Tjah, loftet bevæger sig nærmest; det er ligesom på vej ned’. Og det var nok. Efter Ringo fortalte det, sprang vi andre tre ind i baglokalet, hvor Dylan var, og han gav os et hvæs af sin joint”.

Andre steder kan man læse, at Bob Dylan var overrasket over, at musikerkollegerne i The Beatles ikke havde prøvet at ryge pot før, blandt andet fordi han i ”I Want To Hold Your Hand” havde hørt dem synge ”I get high” – men reelt sang de ”I can’t hide”. Efter debuten på hotellet i New York blev pot et fast element i aktiviteterne omkring The Beatles, og Paul McCartney skrev også en kendt sang om sin begejstring for pot. Men modsat hvad man måske vil tro, var det ikke en af de eksperimenterende eller grænsesøgende kompositioner, men derimod en klassisk popsang, hvor lytteren ikke automatisk gennemskuer, hvad teksten egentlig handler om. ”Got To Get You Into My Life” fra ”Revolver”-LP’en lyder måske nok som en kærlighedssang i klassisk forstand, men i McCartneys hoved var den en ode til pot.

”Det var noget, der var kommet ind i vores liv, og jeg tænkte, det ville være en god idé at skrive en sang med ordene ”Got to get you into my life”, hvor kun jeg ville vide, at jeg sang om pot”, forklarer McCartney i ”The Lyrics”.

”Det var meget muntert på det tidspunkt. Miljøet blev mere dystert nogle år senere, ligesom alt med stoffer gjorde, men det startede ud som lidt af en solskinsdag-i-haven-oplevelse”.  

Paul McCartney fortalte først om det reelle indhold i ”Got To Get You Into My Life” en del år senere, og selvom sangen stadig sagtens kan høres som en almindelig kærlighedssang, så klinger det indledende vers anderledes, når man kender forhistorien: ”I was alone, I took a ride, I didn’t know what I would find there. Another road where maybe I could see another mind there”.