FORSIDEN | OM MUSIKBREVKASSEN | BAG HITTET | ANMELDELSER | NYHEDER | BREVKASSE |

MUSIKBREVKASSEN »

Nyheder fra musikkens verden - men altid med udgangspunkt i den gode sang, dens tilblivelse og dens unikke historie.

 

Nye historier hver uge.  

Klik her for at se de seneste musikanmeldelser »

Anmeldelser af CD'er med bl.a.:

Nelly Furtado

Niels Skousen

Corinne Bailey Rae

Pet Shop Boys

Michael Falch

The Beatles

Bruce Springsteen

Erasure

The Little Willies

Juncker

Nyhedsarkiv »

Barbra Streisand-koncert derhjemme

Diva er kun et fattigt ord, når man taler om Barbra Streisand. Hun er den bedst sælgende kvindelige kunstner i USA nogensinde og har 60 guld-, 30 platin- and 13 multiplatin-plader. Nu kan du også få hendes seneste show hjem i stuen i form af den nye plade Live In Concert 2006. Streisand udødeliggjorde i 1973 sangen The Way We Were i filmen af samme navn, hvor hun spillede sammen med Robert Redford. Komponisten Marvin Hamlisch var blevet bedt om at levere en sørgelig sang i mol, men valgte i stedet at skrive den i dur. ”Hvis jeg havde skrevet den i mol, ville det have afsløret for meget på forhånd om, at Streisand og Redford aldrig ville få det til at fungere sammen. Så jeg skrev en melodi, der var sørgelig, men stadig rummede en god portion håb”, har han fortalt. Sangen fungerer stadig så godt for Barbra Streisand, at den er med på CD'en Live In Concert 2006, der udkom i mandags. (30. maj 2007)

Filmhits med Elvis

Den nye opsamlingsplade Elvis at the Movies har den klare fordel, at man her kan nyde musikken fra Elvis-filmene uden at være nødsaget til rent faktisk at se filmene, der var hurtigt produceret og af meget svingende kvalitet. Den allerførste Elvis-film blev en af de mest populære, ikke mindst på musiksiden, som den ligefrem tog navn efter. Filmen, der handler om to brødre i den amerikanske borgerkrig, skulle nemlig have heddet The Reno Brothers, men da Elvis indspillede den åbenlyse hjerteknuser Love Me Tender med ny tekst til Aura Lee-melodien fra netop borgerkrigstiden, kom også filmen til at hedde Love Me Tender. Dobbelt-CD'en Elvis at the Movies udkommer på mandag. (30. maj 2007)

Aerosmiths bedste på CD og DVD

De har tidligere udsendt opsamlingsplader, men det afholder ikke Aerosmith fra atter at samle deres største hits – denne gang på både CD og DVD. Gruppen har været populær siden 1970'erne, men den store, brede succes fik for alvor vinger, da de i 1989 udsendte pladen Pump med kæmpehittet Janie's Got a Gun . Forsanger Steven Tyler fortalte dengang, at det var den sværeste sang, han nogensinde havde skrevet. Nummeret handler om en pige, der skyder den far, der har misbrugt hende seksuelt – et svært og ubehageligt emne, der normalt ikke finder vej til sangtekster. Aerosmiths pladeselskabsfolk dog overtalt Tyler til at ændre linjen ”He raped a little, bitty baby” til ”He jacked a little, bitty baby”, da de var bange for, at ordet ”voldtage” ville være en tand for meget for radiostationerne. The Very Best of Aerosmith med blandt andet Janie's Got a Gun udkommer i dag. (21. maj 2007)

Aldrig for sent at gøre comeback

I New York har en 58-årig kvinde for nylig udsendt en plade for første gang i mange, mange år, selvom hun fik sit store gennembrud som blot 15-årig. Mary Weiss, hvis navn måske er ukendt af de fleste, var med i en af de største popsucceser i 1960'erne. Dengang dannede hun pigegruppen The Shangri-Las, der især sikrede sig en plads i musikhistorien via fortællingen om ungdomsrebellen The Leader of the Pack. Den gode sang, lydkulissen med en motorcykelulykke og i øvrigt en meget ung pianist ved navn Billy Joel var med til at gøre Leader of the Pack til et af de største hits i 1964. Ifølge New York Times har Mary Weiss altid vidst, at hun skulle indspille en plade igen på et tidspunkt, men det tog 40 år, før hun returnerede til studiet. Den forsinkede Shangri-La-soloplade hedder Dangerous Game. (21. maj 2007)

Farvel til New Order

Selvom mange måske allerede troede, at 80'er-succesen New Order for længst var opløst, så var det først i sidste uge, at samarbejdet blev begravet. Gruppen har så sent som i 2005 udsendt et album, men nu har Peter Hook på sin hjemmeside meddelt, at han ikke længere arbejder sammen med sin makker gennem ca. 30 år, Bernard Sumner. New Order blev toneangivende i den tidligste blanding af house og pop med Blue Monday fra 1983 som det absolut største hit. Trods succesen blev Blue Monday en bekostelig affære, for singleomslaget var udformet som en floppydisc, dvs. en af de store, bløde disketter fra datidens computere. Ingen havde kalkuleret med, at sangen blev et hit, og gruppen tabte penge på produktionsomkostninger, hver gang der skulle trykkes et eksemplar af Blue Monday. Med en halv million solgte eksemplarer var gennembruddet derfor en økonomisk underskudsforretning – i hvert fald i første omgang. (13. maj 2007)

George Michael i Århus

Fredag og lørdag i denne uge giver George Michael koncert i Århus som en del af hans efterhånden lange jubilæumsturné ”25 Live”. Som navnet antyder, optræder den erfarne popsmed med numre fra hele sin lange karriere, også fra tiden i Wham. Da musikverdenen første gang hørte til George Michael var det på Whams debutsingle Wham Rap (Enjoy What You Do), der dog kun blev nr. 45 på den engelske hitliste, da den udkom i 1982. Den blev først for alvor et hit ved genudgivelsen i 1983, for da Wham i mellemtiden havde fået succes med sangen Young Guns (Go For It), forsøgte man sig derfor igen med Wham Rap, denne gang med noget større held. For at slutte cirklen var nummeret med som B-side på Whams allersidste single The Edge of Heaven i 1986 – og måske har George Michael den også med på NRGi Park i Århus sidst på ugen. (13. maj 2007)

Travis-plade med ikke-navn

Et af Skotlands mest populære bands, Travis, har tidligere hittet med sange som Why Does It Always Rain On Me, Sing og Flowers in the Window, og nu er de igen på banen. Det er tre et halvt år, siden de sidst udsendte en CD, men i denne uge udkommer et nyt album med en mærkværdig titel. Navnet på CD'en udspringer af en e-mail, som forsanger Francis Healy sendte til en ven. Francis ville sende et par billeder af sin nyfødte søn, der endnu ikke havde fået et navn, så i emnefeltet på mailen skrev han derfor The Boy With No Name. De ord, syntes han, klingede så godt, at de nu også står på omslaget af den helt nye Travis-plade. (9. maj 2007)

Hæder til Bee Gees

På tirsdag modtager Bee Gees en stor pris, som ikke ”blot” gives for en enkelt sang eller et album, sådan som det normalt er tilfældet med musikpriser. Bee Gees modtager nemlig en såkaldt Lifetime Achievement Award, det vil sige en pris for deres livslange indsats i popmusikken. Kun de færreste modtagere af denne type priser, har virkelig ydet en livslang indsats, men hos brødrene Gibb er det tæt på. De havde allerede optrådt sammen i flere år, da de i 1963 udsendte den første single som The Bee Gees. De fleste går formoder, at navnet er afledt af BG's (dvs. Brothers Gibb), men det er ikke den fulde sandhed. Det refererer nemlig også til initialerne på radioværten Bill Gates og væddeløbsspeakeren Bill Goode, der hjalp brødrene i karrierens spæde start. Når Barry og Robin Gibb modtager prisen, er det som en anerkendelse fra komponistorganisationen BMI. (9. maj 2007)

Søs Fengers vuggeviser

Stilmæssigt har hun i de seneste år vist sig som en meget alsidig sangerinde, og nu har Søs Fenger åbnet endnu en musikalsk skuffe. Sammen med jazzbassisten Chris Minh Doky har hun netop udgivet en CD med blandt andet Solen er så rød mor, I skovens dybe stille ro, Elefantens vuggevise og andre gamle vuggeviser. En af sangene er endda meget gammel. I sine forberedelser til albummet opdagede Søs Fenger nemlig, at Mester Jacob, som findes på over 20 forskellige sprog, stammer fra de gamle franske klostre, hvor den første gang blev sunget og nedskrevet af nonnerne. Pladen, der blot hedder Vuggeviser, udkom i sidste uge. (2. maj 2007)

Beyoncé i Gigantium

Når publikum samles i Gigantium på lørdag, er det for at tage i mod en af disse års største stjerner – både i musikken, på film og inden for stil og mode. Beyoncé, der i visse sammenhænge også bruger efternavnet Knowles, har bagagen fuldt af hits, både fra tiden med pigegruppen Destiny's Child og de seneste års solokarriere – senest med Irreplaceable. Netop denne sang om kvindelig styrke efter et brud og evnen til at sige fra over for urimelige mænd har hun fået mange positive fan-henvendelser om. Beyoncé betragter selv Irreplaceable som et hemmeligt våben, der skal få kvinder til at føle sig mere værd. Koncertgængere af begge køn kan ved selvsyn vurdere Beyoncés værd lørdag aften. (2. maj 2007)

Doors på DR2

En af rockhistoriens bedste og mest markante plader har rund fødselsdag i år. I 1967 eksploderede rockscenen nærmest, da The Doors udsendte deres debutalbum. Pladen The Doors indeholdt numre, som Jim Morrison og de andre medlemmer havde spillet igen og igen i tiden som husorkester på spillestedet Whisky-A-Go-Go i Hollywood. Denne faste aftale fik dog en brat ende, da The Doors blev fyret efter at have spillet sangen The End, hvor Morrison til sidst råber ”Kill the father and fuck the mother”. Et sådan Ødipus-kompleks var mere, end hvad ejeren kunne klare, men årene har vist The End, Light My Fire og de andre sange på debutpladen mere respekt. På lørdag markerer DR2 40-års-jubilæet med en stor temaaften om The Doors. (25. april 2007)

Metallica-baby

Et svensk forældrepar har ikke blot valgt et utraditionelt navn til deres lille datter – de har nu også fået tilladelse til det. Ifølge tv2.dk har Michael og Karolina Tomaro fået lov til at kalde deres datter Metallica som et af tre fornavne. Den lille pige er således opkaldt efter et heavyrockband, der næsten er opkaldt efter et blad. Bandnavnet stammer nemlig fra en brainstorm, som den danske trommeslager Lars Ulrich hjalp en kammerat med. De skulle finde et navn til et rockmagasin, og valget faldt til sidst på Metal Mania. Et af de kasserede forslag skrev Lars Ulrich sig bag øret, og i dag er Metallica navnet på et af verdens mest kendte orkestre – og på en lille svensk pige. (25. april 2007)

Koncert med Vaya Con Dios

Danmark får i disse dage besøg af flere internationalt kendte musikere. Allerede i aften er den belgiske gruppe Vaya Con Dios i København, hvor de giver koncert. Gruppen er opkaldt efter det spanske udtryk, der betyder ”gå med Gud”, og det er med årene blevet et meget passende navn. Alle dem, som sangerinden Dani Klein oprindeligt stiftede og udviklede bandet sammen med, er nemlig faldet fra siden da, så hun nu alene ”går med Gud” – og en række skiftende gæstemusikere. Til den akustiske koncert på Store Vega i aften vil publikum kunne genhøre storslåede sange som What's a Woman, Don't Cry for Louie og Heading For A Fall. (18. april 2007)

… og med Scissor Sisters

I morgen skinner de internationale stjerner atter over hovedstaden, hvor de farverige medlemmer af Scissor Sisters dukker op. Et af de allerstørste hits i efteråret og vinteren kom fra Scissor Sisters i form af I Don't Feel Like Dancing, der lige som flere af New York-kvintettens andre numre lyder som noget, Elton John kunne have udsendt i 70'erne. Med hensyn til I Don't Feel Like Dancing er det ikke helt tilfældigt, eftersom Elton John har været med til at skrive den. Han har i et par år hængt ud med Scissor-medlemmerne, som også indbød ham til at deltage, da der skulle skrives sange til Tah-Dah!-albummet. Det allersidste nummer, der kom ud af samarbejdet, før gruppen skulle i studiet, var netop I Don't Feel Like Dancing, der trods titlen nok skal sætte skub i KB Hallen i morgen aften. (18. april 2007)

Dolly Parton igen igen

Countrydronningen Dolly Parton er svær at komme udenom i denne tid. For nylig gav hun koncert i Horsens, The Very Best of Dolly Parton er på Top 10 i Danmark, og nu genudsendes en række af hendes gamle LP'er fra starten af 70'erne, blandt andet Jolene fra 1974. Det legendariske titelnummer handler om en hustru, der indtrængende beder en anden kvinde holde sig væk fra hendes mand. Rygtet sagde oprindeligt, at sangen handler om Dollys jalousi over for en bankassistent, som hendes daværende mand holdt mange møder med. Hun har dog selv forklaret, at idéen opstod, da hun efter en koncert skulle skrive en autograf med en hilsen til en lille pige ved navn Jolene. Ud over albummet Jolene er også My Tennessee Mountain Home og Coat of My Colors genudsendt, alle med bonusmateriale i form af hidtil uudgivne sange. (9. april 2007)  

Bryan hylder Bob

Lige siden Bryan Ferry i 1973 genindspillede A Hard Rain's A-Gonna Fall, har det været velkendt, at han er Bob Dylan-fan. Nu har den gamle Roxy Music-forsanger taget skridtet fuldt ud og udsendt en plade udelukkende med Bob Dylan-sange. Blandt andet prøver Ferry kræfter med et nummer, der egentlig ikke var særligt kendt, før Jimi Hendrix lancerede sin fortolkning af All Along the Watchtower. Hendrix' udgave var så vellykket, at Bob Dylan selv begyndte at optræde med Hendrix-versionen til sine koncerter. Måske kan mesteren også finde ny inspiration på CD'en Dylanesque med Bryan Ferrys fortolkninger af sange som The Times They Are A-changin', Knockin' On Heaven's Door og Make You Feel My Love. (9. april 2007)

Stadig too sexy

Gamle popsucceser vender for tiden tilbage en efter en. Take That er i topform, The Police tager på jubilæumsturné, og en opsigtsvækkende gruppe fra starten af 90'erne bringer også nostalgi. Right Said Fred og deres sang I'm Too Sexy har nemlig medvirket i en engelsk tv-reklame for vaskepulveret Daz (se reklamen her), så nu genudgives gennembrudshittet fra 1991. I'm Too Sexy umiddelbart kan virke overfladisk, men den bygger faktisk over et af de mest skelsættende og eksperimenterende fusionsrocknumre nogensinde. Det karakteristiske guitarriff er nemlig lånt fra Jimi Hendrix' instrumentalklassiker Third Stone From the Sun. Det selvsikre hit I'm Too Sexy relanceres for de britiske pladekøbere mandag d. 2. april. (1. april 2007)

En hel kasse Coldplay

En af dette årtusinds mest populære rockgrupper har netop lanceret en helt speciel udgivelse for samlere og ægte fans. Coldplay har nemlig samlet samtlige singler i boxen The Singles 1999-2006, og singlerne er vel at mærke genoptrykt som vinylplader til grammofonen – sådan som singler altid var det før i tiden. Boxen indeholder således også Coldplays gennembrudshit, der blev født på nattehimmelen over Wales, hvor bandet var i studiet og trængte til frisk luft midt om natten. Hvis de var gået udendørs i New York eller London, hvor der aldrig bliver så mørkt, at man rigtigt kan se stjernerne, ville sangen Yellow måske aldrig være blevet til noget. For det var under Wales' stjernehimmel, at Chris Martin skrev de første, smukke ord ”Look at the stars, look how they shine for you”. Få minutter senere stod Coldplay med den sang, der skulle blive det store gennembrud. (1. april 2007)

Lennon-sange for Darfur

En række kendte musikere prøver nu at sætte fokus på flygtningekatastrofen i Darfur-provinsen i Sudan. Om nogle måneder udkommer en plade med genindspilninger af John Lennon-sange, og allerede nu har R.E.M. udsendt en digital version af Lennons gamle #9 Dream. John Lennon selv mente, at tallet 9 havde en særlig position i hans liv. For eksempel var både John, hans søn Sean og Yoko Ono er født d. 9. i en måned, og da han havde udsendt #9 Dream på single, nåede den niendepladsen på den amerikanske hitliste. Nu har R.E.M. for første gang siden 1997 været i studiet med deres gamle trommeslager for at indspille sangen. #9 Dream er med på albummet Instant Karma: The Campaign to Save Darfur, der udkommer i juni. (28. marts 2007)

Bay City Retssag

Det er efterhånden mange år siden, at Bay City Rollers tog verden med storm – som en slags boyband, før begrebet boyband for alvor blev udbredt i poppen. Det er også mange år siden, bandet gik i opløsning, og siden dengang har de skotske fyre ikke fået de indtægter, der tilkommer dem, mener de. Derfor slæber Bay City Rollers nu pladeselskabet Arista i retten for at få fingre i mange millioner dollars, som de mener at have til gode for hits som Money Honey og I Only Want to Be With You fra 70'erne. Nogle millioner på kontoen skader vel heller ikke, når man har skiftet popstjernelivet ud med sygeplejerjobs og blikkenslagerlønninger, som det ifølge Reuters er tilfældet med et par af de gamle roller'e nu om stunder. (28. marts 2007)

Elton John fylder 60 år

På mandag er det 60 år siden, Reginald Kenneth Dwight kom til verden. I dag er han kendt som Elton John, og hans runde fødselsdag markeres med en stor fest fredag, en kæmpekoncert i Madison Square Garden lørdag, og på selve dagen udsendes opsamlingspladen Rocket Man - The Definitive Hits. Albummet er forskelligt fra land til land alt efter hvilke sange, der har været de største hits lokalt – med Rocket Man som en naturlig genganger på samtlige landes udgivelser. Selvom konceptet for opsamlingspladen er det samme over hele verden, får den dog muligvis en anden titel i Rusland. Da Elton John spillede i Sovjetunionen i 1979, var sangen Rocket Man nemlig optegnet i koncertprogrammet med titlen Kosmonaut. (22. marts 2007)

Take That som musical

I flere år var Take That dødt og begravet, men nu er drengebandet genopstået, og succesen har nået nye højder. De engelske drenge har udgivet en opsamlingsplade og et nyt album, fået et stort hit med sangen Patience og er på vej ud på en storsælgende comebackturné, der også bringer dem til Nordjylland. Seneste skud på stammen er en Take That-musical. Gruppens største hits skal ifølge Jyllands-Posten bindes sammen af en historie om et Take That-kopiband – efter den samme musicalopskrift, der gjorde ABBA-musicalen Mama Mia til en gigantisk succes. Når drengene kommer til Gigantium i Aalborg d. 11. november har de måske allerede selv set Never Forget-musicalen, eftersom den får premiere i London i august. (22. marts 2007)

Bostons sanger død

Brad Pelp, som lagde stemme til af den romantiske rocks mest kendte sange, er død. I starten af 1970'erne skrev amatørmusikeren og perfektionisten Tom Scholz et nummer, der først kom ud til offentligheden fem år senere. Han arbejdede nemlig i flere år med at bearbejde sangen i sit hjemmestudie, før han mente, at More Than a Feeling var klar. På det tidspunkt var der dog ingen, der ville producere en debutplade med hans band Boston, så de oprettede deres eget selskab og sørgede selv for det hele. Deres ”outsider-plade” blev en gigantisk succes for komponisten Tom Scholz, sangeren Brad Pelp og resten af Boston på grund af More Than a Feeling. I fredags blev forsanger Brad Pelp fundet død i sit hjem, blot 55 år gammel. (12. marts 2007)

Nelly Furtado i Danmark

Nelly Furtado, der snart er i Danmark, har inden for det seneste halve år fået et comeback med en ny og frækkere stil, end det var tilfældet, da hun slog igennem med den søde sang I'm Like a Bird. I året efter hendes gennembrud optrådte hun med I'm Like a Bird flere end 200 gange, hvilket var lidt overvældende for hende selv ifølge Anecdotage.com: ”Det er sammenlagt ti timer med én sang. Og det pinlige er, at jeg ikke synes, jeg er blevet bedre til at synge den af den grund”, siger Nelly Furtado selv. Men hun slipper nu nok alligevel ikke, når hun fredag står på scenen i Valby Hallen. (12. marts 2007)

Farvel til Otto Brandenburg

Danmark mistede i sidste uge en af sine mest markante sangere siden 1950'erne. Otto Brandenburg prøvede kræfter med rock'n'roll, jazz, pop, teater, film og tv, og selvom der er mange store øjeblikke i karrieren, kan man ikke komme udenom, at det brede, folkelige gennembrud kom ved Melodi Grand Prix i 1960. Bjarne Hoyer havde skrevet en melodi til det dengang hotte ungdomsidol, men manglede ifølge Melodigrandprixfanklub.dk stadig en tekst, kort tid før fristen udløb. Han kontaktede Ida From, som måtte høre melodien over telefonen og skrive teksten til To lys på et bord på rekordtid. Umiddelbart så det ud, som om de mange anstrengelser var spildt, for Melodi Grand Prixets ekspertjury gav sangen med Otto Brandenburg en sidsteplads. Folkets dom sikrede heldigvis To lys på et bord en mere nådig skæbne i historiebøgerne. Otto Brandenburg blev 72 år. (5. marts 2007)

Shakira lander i Aalborg

I denne uge kommer Sydamerika til Nordjylland, og det er kontinentets vel nok største popstjerne, der står på scenen, når Shakira giver koncert i Aalborg. Flere nationaliteter og folkeslag har dog sat deres præg på den populære sangerinde. Shakiras far er født i Libanon, men han er vokset op i New York og flyttede senere til Sydamerika. Her mødte han den colombianske kvinde, der skulle blive Shakiras mor. Shakira har fået sit navn, der navnet betyder ”yndefuld” på arabisk, efter sin libanesiske farmor og har i sin opvækst færdedes meget i hjembyens italienske kvarter. På fredag kan Shakira føje endnu en nations impulser til sit CV, når hun fra scenen i Gigantium henter danske input. (5. marts 2007)

Jerry Lee Lewis rocker i Danmark

I aften giver en af den tidlige rock'n'roll-musiks mest berømte og berygtede stjerner koncert i Danmark. Jerry Lee Lewis er på turné med sin nye CD, men mon ikke også han har klassikerne på repertoiret. For eksempel hittet Great Balls of Fire, der i 1957 gav et publikum i New York en noget speciel koncertoplevelse. Både Jerry Lee Lewis og Chuck Berry ville foretrække at optræde til sidst, og til Lewis' utilfredshed faldt valget på Chuck Berry. Lewis afsluttede sin del af koncerten med en uhørt vild udgave af Great Balls of Fire, og som prikken over i'et satte han ild til sit flygel, inden han forlod det ekstatiske publikum. Historien fortæller, at han passerede Chuck Berry og overlod ham scenen med ordene ”Stik den, nigger”. Den 71-årige klaverbokser skal i aften forsøge at sætte fut i Forum i København. (28. februar 2007)

Barry Whites karrierehistorie på DVD

Det er snart fire år, siden Barry White døde, og nu kommer historien om Whites ca. 40 år lange karriere i musikbranchen på en DVD. Dokumentarfilmen indeholder interview med bl.a. hans ekskone, børn, musikere og naturligvis den store crooner selv. DVD'en hedder meget passende Let the Music Play, opkaldt efter en af Barry Whites kendte sange, som dog ikke blev så stort et hit, som den kunne være blevet. Pladeselskabet var på det tidspunkt præget af uenighed og opløsning, og White vurderede efterfølgende selv, at Let the Music Play ville være blevet nr. 1 på hitlisterne og kåret som årets plade, hvis ikke den var halvvejs druknet i firma-fnidder. DVD'en Let the Music Play – The Barry White Story udkom i sidste uge. (28. februar 2007)

Den første Grand Prix-vinder burde diskvalificeres

En institution i dansk musik- og kulturliv har nu overlevet i et halvt århundrede. I lørdags var det nemlig præcis 50 år siden, at der for første gang blev afholdt Dansk Melodi Grand Prix. Dengang i 1957 var der ikke på forhånd den samme spænding om, hvem der ville vinde konkurrencen, for samtlige sange blev fremført af Birthe Wilke og Gustav Winckler. Juryen valgte duetten Skibet skal sejle i nat som vinder, men ifølge bogen Det Danske Melodi Grand Prix 1957-2000 burde sangen slet ikke kunne have vundet. Ganske som i dag måtte melodierne ikke offentliggøres før Grand Prix'et, men vindersangen bruges faktisk som underlægningsmusik i filmen Den store gavtyv fra 1956. Skibet skal sejle i nat, der blev den første danske Melodi Grand Prix-vinder nogensinde, fik en international tredjeplads. (20. februar 2007)

We are - stadig - family

I USA udsendes om få dage en single, der har været talt om ganske længe. Superproduceren Rodney Jerkins har samlet søstrene i gruppen Sister Sledge og en række soulstjerner til en genindspilning af søstrenes gamle hit We Are Family. Sangen blev sidst i 70'erne skrevet af Bernard Edwards og Nile Rodgers fra discogruppen Chic specielt til Sledge-søstrene. Efter sigende havde forsanger Kathy Sledge ikke fået hele teksten, før pigerne gik i studiet, fordi Edwards og Rodgers gerne ville have hende til at synge så spontant som muligt. De gav hende derfor tekstlinjerne i hovedtelefonerne én efter én. Genindspilningen af We Are Family er sat i scene for at skaffe penge til en fond, der støtter ofrene for orkanen Katrina. (20. februar 2007)

Copacabana uden lokaler

Den navnkundige Copacabana må søge nye lokaler. New York-natklubben og –diskoteket har siden åbningen i 1941 været en af verdens mest kendte med optrædende som Frank Sinatra, Dean Martin og Bette Midler. Særligt berømt blev Copacabana på grund af Barry Manilows discohit af samme navn i 1978. Størstedelen af sangen blev skrevet på et kvarters tid, men selvom den handler om natklubben Copacabana, opstod idéen faktisk på den brasilianske strand Copa Cabana. Barry Manilow har fortalt til CNN, at han var på ferie med en sangskrivermakker, hvor de var indkvarteret på Copa Cabana Hotel med Copa Cabana-askebægre, Copa Cabana-tændstikker og Copa Cabana-håndklæder. En dag på selve Copa Cabana-stranden spurgte Manilows kammerat, om der nogensinde var skrevet en Copa Cabana-sang – og derfra udviklede hittet om natklubskæbnerne i New York sig. Nu må Copacabana flytte for anden gang i sin 66 år lange levetid, fordi der skal gøres plads til byggeriet af en ny undergrundsstation. (12. februar 2007)

40 års R-E-S-P-E-C-T

På onsdag for præcis 40 år siden stod en ung sangerinde ved mikrofonen i Atlantic Studios i New York for at indspille det, der skulle blive en soulklassiker af format. Aretha Franklin havde hidtil ikke haft de helt store hits, og ifølge BBC blev hun endda drillet lidt af Otis Redding efter en koncert, fordi han havde stor succes med Try a Little Tenderness – et nummer, som Aretha tidligere havde indspillet uden samme gennemslagskraft. Hendes kvikke svar var: ”Det er da helt i orden. Jeg skal nemlig til at kaste mig over en af dine sange, og når jeg er færdig med den, vil du slet ikke kunne genkende den igen”. Hun hentydede til Respect, som hun udødeliggjorde den 14. februar 1967. (12. februar 2007)

20 år efter En lille melodi

På lørdag afgøres det hvilken sang, der skal have lov til at repræsentere Danmark ved det internationale Melodi Grand Prix. Da den samme dyst foregik for tyve år siden, var det med kendte navne som Kirsten & Søren, Birthe Kjær og Tommy Seebach på scenen. Alle de erfarne Grand Prix-sangere blev dog slået af en 19-årig debutant. Ifølge Melodigrandprixfan.dk havde Helge Engelbrecht fundet en solist til hans sang, men der opstod uenigheder om kontrakten, og i jagten på en ny sangerinde kontaktede han Jørgen de Mylius. Grand Prix-værten havde kort tid forinden været konferencier ved et SAS-arrangement, hvor den unge og ukendte Anne Cathrine Herdorff også havde optrådt. På Mylius' opfordring blev det Anne Cathrine, der kom til at fremføre En lille melodi, der endte som vinder af det danske Melodi Grand Prix i 1987. (6. februar 2007)

The Police er tilbage

Når de amerikanske Grammy-musikpriser uddeles på søndag, bliver publikum og tv-seere også vidner til en bemærkelsesværdig genforening. Sting og hans gamle venner Stewart Copeland og Andy Summers optræder sammen som The Police, blandt andet for at markere, at det er 30 år siden, gruppen blev dannet. I starten kaldte bandet sig Strontium 90 og senere The Elevators, men valgte til sidst navnet The Police. Det siges, at Copeland var vild med navnet, fordi det ville give dem gratis reklame over hele verden, hver gang folk så en politibil. Trioen spillede sammen i 2003, da de blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame, men derudover har der været Police-stilhed siden 1986. (6. februar 2007)

Me & My i Grand Prix

Når det danske Melodi Grand Prix på fredag rykker ind i Aalborg Kongres & Kultur Center med årets anden semifinale, ankommer søstrene Georgi også. Susanne og Pernille optrådte i barndomsårene under navnet SuPer Sisters, der var sammensat af deres fornavne, og allerede i 1991 var de meget tætte på at komme med i Grand Prix'et. De skulle have sunget Med eksprestog til Kina, men på grund af deres unge alder fik de ikke lov til at være med alligevel. I stedet blev Ulla Bjerre hyret, og da komponisten Ole Bredahl ikke kunne skaffe hende en duetpartner, trådte han selv til. Nogle år senere blev de to søstre kendt som Me & My i det meste af verden, da de hittede med Dub-i-Dub, og sangen, de på fredag står på scenen med, har de fået foræret af blandt andre Jascha Richter fra Michael Learns to Rock. (29. februar 2007)

Billy Joel til Superbowl

Finalen i amerikansk fodbold, der er en af de allerstørste årlige begivenheder i USA, er forbundet med masser af traditioner. Blandt andet udvælges en kendt sanger eller sangerinde til at fremføre “O say, can you see, by the dawn's early light” og resten af den amerikanske nationalmelodi The Star-Spangled Banner. Teksten til nationalhymnen blev skrevet af Francis Scott Key, der i 1814 overværede briternes bombardement af Baltimore. Dagen efter skrev han et digt på bagsiden af et brev og gav det til sin svoger, som opdagede, at teksten passede perfekt til melodien på den gamle engelske drukvise The Anacreon in Heaven. Fuldemandssangen og digtet blev i 1931 officielt udråbt til amerikansk nationalmelodi, og på søndag er det Billy Joel, der har æren af at fremføre den for masserne. (29. februar 2007)

I biffen med Cohen

Der er masser af grunde til at hædre Leonard Cohen, og i denne uge er der adgang til en ganske særlig hyldest. Biffen i Aalborg viser den nye film 'Leonard Cohen – I'm Your Man', der både rummer hyldestkoncert, interview med den 72-årige sanger og arkivoptagelser helt tilbage fra Cohens barndom. Titlen refererer til en af Leonard Cohens mest kendte sange, I'm Your Man. Han har ved flere lejligheder fortalt, at netop denne sang tager fat i det flere tusinde år gamle spørgsmål: Hvad er det, en kvinde vil have? Efter selv at have søgt svaret i årevis gav Cohen op, men han opdagede senere, at mænd og kvinder nu er i samme båd på dette område – for kvinderne er også begyndt at spørge: Hvad er det, en kvinde vil have? Filmen med og om Leonard Cohen har fornyligt haft dansk premiere og kan ses i Biffen i Aalborg på lørdag. (22. januar 2007)

Komponisten og pigen fra Ipanema

På torsdag bliver manden bag en af verdens mest kendte melodier mindet. Navnet Antonio Carlos Jobim siger måske ikke alle noget, men den brasilianske komponists sang The Girl From Ipanema er kendt af de fleste. Den letgenkendelige bossanovamelodi om en lokal skønhed blev skrevet i 1962, hvor Jobim og hans ven, sangskriveren Vinicius de Moraes, ofte sad på en lille bar i Rio de Janeiro-bydelen Ipenema. D en smukke 18-årige Heloísa, der dagligt gik forbi baren, når hun skulle i skole og til stranden, var inspirationskilde til sangen, men hun fik aldrig del i indtægterne. Tværtimod: Da hun flere år senere ville kalde sin tøjbutik The Girl From Ipanema, blev hun ligefrem sagsøgt af Jobim og Moraes' arvinger. Antonio Carlos Jobim ville i morgen være fyldt 80 år. Han døde i 1994. (22. januar 2007)

Beatles-noter på auktion

Hvis du har en originalt kladde til en Beatlessang liggende, har du formentlig ikke brug for den store pensionsopsparing. Ved auktioner er gamle noter gennem årene blevet solgt for millionbeløb, og i dag er George Harrisons håndskrevne udkast til While My Guitar Gently Weeps under hammeren. Det musikalske værdipapir indeholdt ikke blot teksten, som vi kender den, men også et ekstra vers. Da Harrison skrev sangen, var han meget optaget af de gamle kinesiske skrifter I Ching, der på dansk kendes som Forvandlingernes Bog. Han forsøgte at anvende et af bogens principper i sin sangskrivning, og derfor besluttede han sig i sine forældres hjem for at skrive en sang ud fra de første ord i en tilfældig bog i reolen. Her stod ordene ”gently weeps”, der blev inspirationskilden til en af hans mest populære sange nogensinde. (15. januar 2007)

Rocky er tilbage

I fredags kom en af verdens mest kendte boksere til Danmark – i form af den nye film Rocky Bilbao, der afslutter Sylvester Stallones langstrakte fortælling. Temasangen fra Rocky III, Eye of the Tiger, hænger stadig uløseligt sammen med Rocky og med boksesporten i det hele taget. Det var gruppen Survivor, der i 1982 leverede det slagkraftige hit med den specielle titel. Udtrykket ”eye of the tiger” stammer fra Stallones eget filmmanuskript og henviser til dræberinstinkt. En tiger har på bagsiden af hvert øre en prik, der ligner et øje, hvilket er med til at minimere risikoen for angreb bagfra. Når tigeren selv angriber, vendes prikkerne fremad, så hvis man når at se ”tigerens øjne”, har man ikke mange sekunder igen… Rocky-sagaen har til gengæld overlevet 31 år og seks film. (10. januar 2007)

Rolling Stones-tegnefilm

I slutningen af 2006 begyndte produktionen af en stor tegnefilm om en singlemor, der søger lykken i New York. Handlingen kædes sammen af Rolling Stones-sange, heriblandt Ruby Tuesday, som også bliver filmens titel. Den rigtige Ruby Tuesday, som sangen fra 1967 handler om, hed egentlig ikke Ruby. Keith Richards fortalte engang, at han ikke længere kunne huske ”Rubys” rigtige navn, men at situationen var den rette for en sangskriver: ”Du har lige slået op med en eller anden tøs, og det eneste, du sidder tilbage med, er et klaver, en guitar og et par trusser. Det er en af den slags sange, der er lettest at skrive, fordi du er til stede og mener det”. Tegnefilmen Ruby Tuesday ventes først at få premiere i 2008. (10. januar 2007)

David Bowie fylder 60

Et af rockens største navne gennem fem årtier gør klar til at fejre rund fødselsdag. Fødselaren David Robert Jones, der er kendt som David Bowie, slog igennem i 1969 med nummeret Space Oddity, som med ordene ”Ground Control to Major Tom” sendte den fiktive astronaut Major Tom ud i rummet. Space Oddity trak på inspiration fra bogen og filmen 2001 - A Space Odyssey, hvor astronauten dog ikke hed Major Tom, men David Bowman. På trods af navnesammenfaldet mellem Bowie og Bowman hentede David sit kunstnernavn Bowie fra et helt andet sted, nemlig hos den texanske folkehelt fra 1800-tallet Jim Bowie, der også lagde navn til Bowie-kniven. På mandag har David Bowies egen livs-odyssé varet 60 år. (3. januar 2007)

Alle Beatlessange på et år

I Norge satte radiokanalen NRK P1 forleden gang i et projekt, der skal vare året ud. Idéen er at give lytterne samtlige Beatles-sange, der er indspillet, ved hver dag at spille én Beatlessang og fortæller historien bag. Da det hele foregår i kronologisk rækkefølge, startede projektet i denne uge med debutsinglen Love Me Do. Om NRK P1 spillede den oprindelige singleversion eller albumudgaven af nummeret, er der ingen meldinger om, men disse er faktisk forskellige. Nogle dage efter at singlen var indspillet med den dengang nye trommeslager Ringo Starr, hentede produceren George Martin studiemusikeren Andy White ind, så Lennon, McCartney og Harrison kunne lave endnu en indspilning – uden Ringo. Den norske Beatles-marathon slutter først, når NRK P1 har spillet alle 212 Beatles-numre. (3. januar 2007)

James Brown er død

Kært barn har mange navne, og James Joseph Brown Junior blev blandt andet kendt som The Godfather of Soul, The Ambassador of Soul og The King of Soul. Julenat døde James Brown efter at være blevet indlagt med lungebetændelse. Hans karriere inden for soul, gospel og funk har gennem et halvt århundrede givet store hits som Sexmachine, Living in America og ikke mindst I Got You (I Feel Good), der nærmest blev Browns ”kendingsmelodi”. Nummeret blev egentlig udgivet i 1962 med sangerinden Yvonne Fair under titlen I Found You – og også dengang havde James Brown en finger med i spillet som producer. To år senere dansede, skreg og sang ”the godfather” sig i gennem sin nu udødelige version af I Got You. James Brown blev 73 år. (27. december 2006)

Nytårssang med Kylie & Co.

I London er man i gang med at etablere et dansegulv ud over det sædvanlige, så Wembley Arena kan lægge hus til en gigantisk nytårsfest. Dansegulvet får plads til 3500 gæster, der blandt andet kan glæde sig til en fest, hvor Kylie Minogue vender tilbage efter en længere sygdomsperiode. ABBA-kopibandet Bjorn Again skal også optræde til nytårsbraget, så mon ikke de mange gæster ved midnat vil kunne synge med på ABBAs gamle Happy New Year. ABBA-komponisterne Björn og Benny ville have haft sangen til at indgå i en musical om en nytårsfest og præsenterede deres idé for komikeren John Cleese. Han ville dog ikke lege med i musicalplanerne, så i stedet blev Happy New Year en ”almindelig” ABBA-sang. Alle kan synge med sent søndag aften. (27. december 2006)

Prinserne hylder Diana

De engelske prinser William og Harry vil næste sommer hylde deres afdøde mor, prinsesse Diana med en stor koncert. Der er plads til 60.000 mennesker på Wembley i London, men alligevel blev billetterne ifølge Politiken solgt på under en halv time, da de blev sat til salg i sidste uge. Bryan Ferry, Duran Duran og naturligvis Elton John vil være blandt de optrædende ved mindekoncerten. Ved prinsesse Dianas begravelse i 1997 sang Elton John den omskrevne version af Candle in the Wind, der handler om Diana, og lovede at han aldrig igen ville optræde med den. Han har dog på et tidspunkt udtalt, at han ville gøre en undtagelse, hvis Dianas sønner bad ham om det. Indtil nu er det ikke sket, men mon ikke oddsene for et genhør er gode ved den store koncert den 1. juli næste år. (20. december 2006)

Ugens julesang

I USA spiller mange radiostationer i tiden op til jul udelukkende julemusik - lige fra Thanksgiving i slutningen af november. CNN har offentliggjort en liste over de mest spillede julesange på de amerikanske radiostationermed Brenda Lees Rockin' Around the Christmas Tree som den mest populære. Sangen blev indspillet på en varm juli-dag i 1958, men for at komme i den rette stemning havde man sørget for kulde fra aircondition-anlæget, og Brenda Lee havde selv pyntet op i pladestudiet med blandt andet et juletræ. Den nu 62 år gamle Brenda Lee fortalte i sidste uge Associated Press, at hun på publikums opfordring ved samtlige af sine ca. 30 årlige koncerter spiller Rockin' Around the Christmas Tree uanset årstiden. Nummeret er skrevet af Johnny Marks, der også stod bag Run Run Rudolph, A Holly Jolly Christmas og sangen, vi herhjemme kalder Kender I den om Rudolf. (20. december 2006)

 

McCartneys morder på auktion

Endnu engang har et af de store auktionshuse haft gamle Beatles-relikvier under hammeren. I sidste uge blev et håndskrevet udkast til teksten af Maxwell's Silver Hammer solgt for 192.000 dollars, det vil sige lidt over en million kroner. Man må håbe, at køberen er glad for sangen, for i The Beatles var det efter sigende kun Paul McCartney, der var rigtigt begejstret for den morbide, men humoristiske sang. Nummeret fra Abbey Road-pladen handler om den fiktive seriemorder Maxwell Edison, der slår adskillige personer ihjel med sin sølvhammer. McCartney selv har forklaret, at teksten er en metafor for de tidspunkter, hvor alting uden videre går skævt. Når man ser på Sir Pauls privatliv i denne tid, er det derfor måske ikke tilfældigt, at netop Maxwell's Silver Hammer får fornyet opmærksomhed. (13. december 2006) 

Ugens julesang: Last Christmas

Den er efterhånden en lige så fast og ufravigelig juletradition som pebernødder og kalenderlys. Siden 1984 er julesangen med Wham! blevet spillet igen og igen, selvom den egentlig ikke har meget med jul at gøre. Ordet ”christmas” og lyden af bjælder er egentlig det eneste julerelaterede i Last Christmas, og en af historierne om sangen går da også på, at George Michael oprindeligt havde kaldt den Last Easter, altså ”Sidste påske”. Pladeselskabet opfordrede ham til at ændre titlen, så sangen kunne få et bredere publikum på grund af stemningen ved juletid. Og hvis det er sandt, må man 22 år senere konstatere, at planen lykkedes over al forventning. (13. december 2006)

Lennons klaver på galleri

Mange kan nok huske John Lennons hvide flygel og forbinder det med hans sang Imagine. Sangen blev dog ikke skrevet på dette flygel, men på et simpelt klaver – et klaver, som George Michael i 2000 købte for mere end to millioner dollars som et regulært Lennon-relikvie. Klaveret har nu for første gang nogensinde forladt England for at indgå i en fotokunstudstilling, som George Michaels kæreste Kenny Goss er medarrangør af. Udstillingen med krigsfotos fra Vietnam, Beirut og Afghanistan åbner i dag i Dallas. Imagine-klaveret er med som et symbol på fred, og ifølge Kenny Goss er det ikke tilfældigt, at udstillingen lanceres i George W. Bush' hjemby. ”Det er et fantastisk sted at minde folk om, hvor vigtigt det er, at vi skaber fred”, sagde han tidligere i år til Reuters. (5. december 2006)

Ugens julesang – fra rummet

DR2 sender for tiden julekalenderen Jul i rummet – men de er ikke de første til at lave julesjov uden for Jordens atmosfære. I december 1965 kontaktede astronauterne på rumskibet Gemini 6 deres kolleger på Jorden med en speciel besked: ”Vi har iagttaget et objekt, der ligner en satellit på vej fra nord mod syd. Vi kan se en styringsenhed og otte mindre enheder foran. Piloten på styringsenheden er iført en rød dragt”. Astronauterne havde smuglet en mundharpe og et sæt bjælder ombord på rumskibet og sendte deres egen version af Jingle Bells af sted mod kollegerne på Jorden som en munter julehilsen. På den måde blev Jingle Bells faktisk den første sang, der nogensinde er blevet transmitteret fra rummet til Jorden. Sangen, som vi herhjemme kender som Bjældeklang, blev i øvrigt fremført for allerførste gang i 1857 ved et Thanksgiving-arrangement. Først senere blev den kædet sammen med juletraditionerne. (5. december 2006)

Popkoncert ved Operahuset

Det er efterhånden længe siden, New Zealands største popgruppe opløste sig selv – og fejrede det med manér. Foran 120.000 fans ved Operahuset i Sydney gav Crowded House i 1996 en afskedskoncert, der samtidig indsamlede penge til et børnehospital. På trods af deres farvel for ti år siden er Crowded House bestemt ikke glemt, og afskedskoncerten er netop udkommet på DVD og dobbelt-CD. Her findes liveudgaver af sange som Weather With You, Something So Strong og et nummer, forsanger Neil Finn angiveligt skrev umiddelbart efter et stort skænderi med sin hustru Sharon. Netop denne sang, Don't Dream It's Over, blev den allersidste ved afskedskoncerten og er derfor også den sidste på den nye CD og DVD, der meget passende hedder Farewell to the World. (29. november 2006)

De komplette tøsedrenge

I 1979 udgav en dansk gruppe deres første plade, men uden den store succes. Fyrene i det unge band Tøsedrengene indså, at deres sangstemmer sikkert ikke var gode nok, og de fik derfor to piger med i bandet – oprindeligt bare som korpiger. Da musikken til den næste plade lå klar, var der stadig problemer med et par af teksterne, og her trådte en af pigerne til. Klaus Kjellerup fortalte til Søndags-B.T. i starten af 80'erne, at han havde knoklet med en tekst, men kunne kun komme op med ”noget med Danmark i rødt og hvidt og ligesom i gamle dage, men godt var det ikke”. Til sidst spurgte han derfor Anne Dorte Michelsen, om hun ville komme med et forslag. Det er der mange, der er glade for i dag, for resultatet blev Sig du ka' li' mig. Nummeret findes nu også på boxsættet Komplet, som Tøsedrengene netop har udsendt med alle de gamle plader. (29. november 2006)

Michael Jackson ændrede planer

Som du kunne læse her på bagsiden i sidste uge, skulle Michael Jackson gøre comeback ved at optræde med Thriller ved uddelingen af World Music Awards. De mange fans fik dog en halvlang næse, for Thriller blev fremført af en anden sanger, og Jackson var i stedet blot ”gæst” i en korudgave af We Are the World. Den legendariske støttesang blev indspillet i januar 1985, mens de mange stjerner var samlet til American Music Awards. Dengang meldte Jackson afbud til prisuddelingen for at bruge tiden på at indspille en demoversion, så musikerkollegerne hurtigt kunne lære We Are the World. I onsdags dukkede han op til en prisuddeling – men denne gang var det udelukkende et par linjer af omkvædet, han mandede sig op til at synge med på. (20. november 2006)

007 er tilbage

På fredag er James Bond tilbage i de danske biografer. Hovedrolleindehaveren er ny, og filmen har sin egen temasang, men alt er formentlig ved det gamle med hensyn til det famøse guitarriff, der altid ledsager Agent 007. The James Bond Theme dukkede for første gang op i filmen Dr. No i 1962. Guitartemaet har flere gange været omdrejningspunkt i retssager, fordi orkesterlederen John Barry tilsyneladende stjal æren fra komponisten Monty Norman. Han skabte temaet på baggrund af en sang, han egentlig havde skrevet til en musical om indere – nej, ikke indianere – på den cararibiske ø Trinidad. Trods den sære baggrund, skænderierne og flere retssager har det karakteristiske tema fulgt James Bond i tykt og tyndt gennem 34 år. Fra på fredag også i filmen Casino Royal. (20. november 2006)

Jacksons klar til tv-comeback

Der har længe været stille omkring Michael Jackson – når man ser bort fra rygterne i pressen. Det skulle dog være ganske vist, at han i aften gør comeback i et tv-show. For første gang længe står Jackson på scenen ved World Music Awards, der uddeles til de bedst sælgende kunstnere i verden, og det nummer, han skal optræde med, passer meget godt i den sammenhæng. Den engang så mægtige popkonge skal nemlig fremføre titelnummeret fra en af historiens bedst sælgende plader, Thriller. På den måde får han en mulighed for at sole sig i det, der var oprindeligt skulle have været sangens titel: Starlight. (15. november 2006)

Bee Gees i en box

Bee Gees-fans kan skrive et nyt boxsæt på ønskesedlen. De første tre plader, som gruppen udsendte internationalt, er nu samlet på den seksdobbelte CD The Studio Albums 1967-1968 med masser af ekstramateriale. Det gælder også for sangen New York Mining Disaster 1941, som blev skrevet, mens brødrene Gibb ventede i en dunkel trappeopgang. De kunne ikke se hinanden i mørket og kom derfor til at snakke om, hvordan det måtte være at være spærret inde i en mineskakt. Trods New York-titlen fandt Bee Gees inspiration til teksten i den sørgelige historie om en mineulykke i Wales, hvor 116 børn og 28 voksne omkom. New York Mining Disaster 1941 findes i hele fire udgaver på det nye boxset. (15. november 2006)

Den gamle hankat er på spil igen

Når Kim Larsen på mandag udsender en ny plade, er det med hjælp fra både Klaus Rifbjerg og brødrene Anders og Peter Lund Madsen, der har leveret et par af sangteksterne. Larsen selv har dog også været produktiv og har været indblandet i tilblivelsen af alle 17 nye numre. Et af dem kom til ham som et lyn fra en fuldmåneklar himmel. Han var på vej hjem fra en bytur i Odense og tog sig den frihed at træde af på naturens vegne i en busk, som en anden hankat, der afmærker sit territorium. I det øjeblik kom både melodi og tekst til ham, og efter sigende måtte Larsen med åbne bukser løbe hjem for at få tændt båndoptageren, før idéen forsvandt igen. Sangen, der også er titelnummer på den nye plade med Kim Larsen & Kjukken, fik den passende titel Gammel Hankat. (6. november 2006)

Iron Maiden på vej til Danmark

Der er udsolgt i Gigantium i torsdag aften, men det er ikke Aalborg DH og deres fans, der kommer til at fylde op i den store aalborgensiske hal. De 8500 billetter er solgt til Iron Maiden-fans, som kommer for at overvære åbningen af heavy metal-legendernes nye verdensturné. Gruppen blev dannet, da bassisten Steve Harris midt i 70'erne var blevet træt af, at hans band havde forkastet flere af hans sange. I stedet samlede han et nyt band, som fik et meget specielt navn. Harris havde netop set en filmatisering af klassikeren ”Manden med jernmasken” og hørte her om det middelalderlige torturinstrument jernjomfruen. Det er således en metalkiste, hvor jernpigge gennemborer ofret, der har lagt navn til rockbandet Iron Maiden. (6. november 2006)

Clapton og hans idol

Eric Clapton, der har været idol for en hel generation af guitarister, udsender i næste uge en plade sammen med et af sine egne gamle idoler. Clapton har flere gange indspillet numre af J.J. Cale, blandt andet Cocaine og After Midnight. Cocaine handler selvsagt om misbrug, men mon ikke også Clapton har lignende minder om After Midnight. I 80'erne blev den brugt i en ølreklame, som Eric Clapton også selv så i tv. På det tidspunkt befandt han sig i fjernsynsstuen på et behandlingshjem for alkoholikere… Til den nye plade The Road to Escondido har Eric Clapton og J.J. Cale indspillet 14 helt nye – ædruelige – numre. (30. oktober 2006)

Pop og vuggeviser

Carly Simon, der især er kendt for hits som You're So Vain og Coming Around Again, har tidligere prøvet kræfter med andre folks sange. Nu er hun klar til endnu et forsøg med coverversioner, og denne gang gælder det bløde popklassikere og vuggeviser. Hun har kastet sig over så forskellige sange som Blackbird, Oh Susanna, Scarborough Fair og en filmsang, der oprindeligt var tæt på at forblive ukendt. Da Troldmanden fra Oz blev indspillet, var flere folk fra filmselskabet nemlig utilfredse med en af sangene, fordi de mente, at den trak tempoet ud af historien alt for tidligt i filmen. Heldigvis fik de ikke lov til at sløjfe Over the Rainbow, selv om det var deres plan. Snart findes den også på Carly Simons plade Into White. (30. oktober 2006)

Meat Loafs nye Bat-plade

Meat Loafs største succeser gennem karrieren har været med pladerne Bat Out of Hell 1 og 2 fra 1977 og 1993, og i morgen udsender han nr. 3. Selvom hans gamle makker Jim Steinman ikke har deltaget aktivt, så er der også Steinman-sange med på Bat Out of Hell 3. Blandt andet It's All Coming Back to Me Now, som Jim Steinman skrev i 1983 med inspiration fra hans yndlingsbog Stormfulde Højder. Hans ambition var at skrive den mest lidenskabelige og romantiske sang om noget dødt, der atter vækkes til live. Makkerparret talte om at tage den med på Bat Out of Hell 2, men blev enige om at gemme den til en eventuel treer. Meat Loaf blev derfor også vred, da han hørte, at Jim Steinman havde foræret sangen til Celine Dion midt i 90'erne. Nu har han dog taget ”hævn” ved at indspille den som en duet – akkurat som han hele tiden havde forestillet sig, at It's All Coming Back to Me Now skulle være. (22. oktober 2006)

Roxette i én box

Roxette vil tilsyneladende have del i julehandlen, for Per Gessle og Marie Fredriksson har netop lanceret to specielle udgivelser til deres fans. Den svenske duo fik et verdensgennembrud i 1989 med nummeret The Look, der oprindeligt lå længe i en skrivebordsskuffe. Per havde skrevet melodien, og han havde han også kreeret nogle lidt forvrøvlede ord, der bare skulle fungere som en midlertidig tekst, så han kunne huske melodien. Da han efter noget tid tog sangen frem igen, syntes han, at teksten var så tilpas interessant, at han beholdt den, som den var. Nummeret findes nu også på den nyudkomne opsamling A Collection of Roxette Hits og på den nye firedobbelte CD The Rox Box. (22. oktober 2006)

Duet mellem Aalborg-stjerner

I sidste uge annoncerede Aalborg Kongres & Kultur Center, at det er lykkedes at skaffe endnu et verdensnavn til Aalborg. For nylig blev Beyoncés besøg offentliggjort, og nu følger tidens største latinstjerne, Shakira, efter. Men Ernst Trillingsgaard & Co. er formentlig ikke klar over, at deres to hotte gæster planlægger et samarbejde, hvilket Beyoncé afslørede i Hit 40 i august. ”Jeg har i et år forsøgt at aftale noget for os. Jeg er stor fan, og forhåbentlig kan det lykkes i løbet af i år”, sagde Beyoncé, der drømmer om en duet med Shakira. Beyoncé er i Aalborg 5. maj, mens Shakira kommer allerede 9. marts, men havde datoerne passet lidt bedre sammen, kunne duetten måske have været indspillet i Nordjylland… (18. oktober 2006)

Mr. Rock'n'Roll fylder 80 år

Den klassiske rock'n'roll-musik har en vigtig fødselar i kalenderen i dag. Charles Edward Andersen Berry, fylder 80 år, er stadig aktiv musiker – naturligvis under kunstnernavnet Chuck Berry. Et af de mest kendte citater, der beskriver Chuck Berrys betydning for rockens udvikling er John Lennons udsagn om, at ”Hvis man skulle give rock'n'roll et andet navn, kunne man meget vel kalde den Chuck Berry”. Lennon er langt fra den eneste, der har udtrykt sin respekt for manden bag numre som Roll Over Beethoven, Johnny B. Goode og Sweet Little Sixteen. Jerry Lee Lewis har for eksempel citeret sin egen mor for at sige: ”Jo, du og Elvis er da ret gode, men der er ingen af jer, der er Chuck Berry”. (18. oktober 2006)

James Blunt er et ved begravelser

De traditionelle salmer forsvinder næppe fra den ene dag til den anden, men kendte popsange ved begravelser bliver mere og mere udbredt i England. Politiken citerede forleden BBC for en undersøgelse om de største ”begravelses-hits”. Den mest ønskede ved begravelser er Goodbye My Lover, som James Blunt indspillede i Los Angeles. Der var ikke noget klaver i det pladestudie, han brugte, men som en mærkelig luksus, havde den skuespillerinde, han var indlogeret hos, et klaver stående på sit badeværelse. Rumklangen var god på det store toilet, så disse optagelser, endte på Blunts plade. Gad vide hvor mange efterladte, der mon ville vælge Goodbye My Lover til en begravelse, hvis de vidste, at den var indspillet den på et toilet. (9. oktober 2006)

Nyt fra Chris de Burgh

I år kan den irske sanger og musiker Chris de Burgh fejre sit 30-års-jubilæum på scenen, og i denne uge har han udsendt pladen The Storyman. Albummet indeholder nye numre inspireret af folk fra alle verdensdele med udgangspunkt i folks historier. Den historie, Chris de Burgh er mest kendt for, er historien om The Lady in Red. Han siger selv, at netop den sang tog ham tyve minutter at skrive, men seks måneder at forædle. Han skrev de første dele af den efter et skænderi med hustruen Diane, men blev ikke helt færdig med den. Flere måneder senere fik han det sidste skud inspiration, da hun dukkede op i en rød kjole. At han så senere stak af med familiens barnepige, er en helt anden historie… (9. oktober 2006)

Ray Charles og Count Basie swinger igen

De døde kan ikke vækkes til live – men moderne teknologi kan få det til at lyde, som om det kan lade sig gøre. Natalie Cole har sunget duet med sin afdøde far Nat King Cole, og Lennon-optagelser er blevet suppleret af de tre andre Beatles-medlemmer. I den kommende uge udsendes i USA en CD med titlen Ray Sings, Basie Swings, som forener legenden Ray Charles med Count Basies gamle orkester. De to musikere optrådte aldrig sammen, men nu er en række optagelser med Ray Charles blevet færdiggjort af Count Basie Orchestra. Pladen indeholder blandt andet Let the Good Times Roll, I Can't Stop Loving You og Georgia On My Mind. Ray Charles døde i 2004, og Count Basie gik bort i 1984, men hans gamle musikere har været samlet til de ”nye” optagelser. (1. oktober 2006)

Steve Harley ser tilbage

Siden The Beatles i 90'erne udgav deres arkivserie, er Anthology blevet en gængs titel for opsamlingsplader og CD-boxset. Nu har også Steve Harley & The Cockney Rebel tilsluttet sig flokken af ”antologister”. Gruppen er herhjemme mest kendt for nummeret Make Me Smile (Come Up and See Me), som Steve Harley skrev, da den oprindelige besætning i The Cockney Rebel havde forsøgt at tage magten i bandet. I bogen 1000 UK #1 Hits siger Steve Harley: ”Vi gik fra hinanden, fordi de ville tage lederskabet fra mig. De ville udvande det, og budskabet i Make Me Smile er derfor 'Kom forbi en dag, og jeg skal grine af jer'.” Den muntre, men hånlige sang til de gamle kolleger udkommer i den kommende uge på den tredobbelte CD The Anthology. (1. oktober 2006)

Beyoncé til Aalborg

I mandags blev det offentliggjort, at AaB og Aalborg Kongres & Kultur Center har skaffet endnu en verdensstjerne til Aalborg. Den 5. maj giver pop- og R'n'B-sangerinden med det specielle navn Beyoncé nemlig koncert i Gigantium. Det tidligere medlem af pigegruppen Destiny's Child er opkaldt efter sin mor, der er født Tina Beyince, men da hun giftede sig med Beyoncé far, skiftede hun Beyince ud med efternavnet Knowles. Sangerinden bærer derfor lidt af både sin mors og fars oprindelige navne i navnet Beyoncé Knowles. Oven i dette kommer, at House of Deréon, der er den linje af designertøj, som Beyoncé og hendes mor står bag, er opkaldt efter Beyoncés mormors ungpigenavn. Billetterne til Beyoncés første danske solokoncert sættes til salg på fredag. (27. september 2006)

Jerry Lee Lewis rocker igen

Hvis du tror, at rock'n'rolleren Jerry Lee Lewis har lagt stjerneattituden på hylden og stillet klaveret i kælderen, så tager du fejl. I denne uge udkommer nemlig en ny CD, hvor den 71-årige musiker får hjælp fra flere end tyve kendte sangere. For eksempel synger Ringo Starr med på den nye version af 1950'er-hittet Sweet Little Sixteen. Chuck Berry fik idéen til sangen fra en ung pige, der ved en koncert var meget vedholdende og insisterede på at få autografer fra alle stjernerne. Denne pige ville have fået travlt, hvis hun havde været i studiet med Jerry Lee Lewis til indspilningen af den nye plade Last Man Standing. Her medvirker nemlig Bruce Springsteen, Mick Jagger, Eric Clapton, Neil Young, Rod Stewart og mange andre kendte navne. (27. september 2006)

3 x Bryan Adams i Danmark

Når rockstjernen Bryan Adams i disse dage er i Danmark, er det som en del af hans store Anthology Tour. Turnéen deler navn med den dobbelte opsamlings-CD, han tidligere har udsendt med sange fra hele karrieren. CD'en indeholder endda et enkelt nummer, Remember, fra debutpladen fra 1980, som ikke blev noget stort hit, hvilket Bryan Adams har fuld forståelse for: ”Det første album er en bunke glorificerede demoversioner. Vi vidste ikke, hvad det var, vi foretog os”, har han erkendt over for VH1. LP'en blev produceret af Bryans mangeårige sangskriverpartner Jim Vallance, der heller ikke er stolt over indsatsen og mener, at han burde blive skudt for at have skabt ”en gang hundeæde af blandede musikalske genrer”, som han kalder det. Ikke desto mindre har Bryan Adams jævnligt optrådt med nummeret Remember til sine koncerter – og måske gør han det igen i aften i Herning, i morgen i Ballerup og torsdag i Frederikshavn. (19. september 2006)

Rugsted & Kreutzfeldt gendannes

Det er ikke hvem som helst, Tivoli i København har fået overtalt til at afslutte årets sæson. Når der på søndag skal lukkes ned for sommerens arrangementer, foregår det med en gendannelse af Rugsted & Kreutzfeldt, som ikke har optrådt sammen i 22 år. Deres sidste plade udkom i 1984, hvorefter Jens Rugsted og Stig Kreutzfeldt gik fra hinanden, i hvert fald som aktiv duo. Koncerten på søndag bliver også en slags 25-års-jubilæum for musikernes seneste show i Tivoli i 1981, hvor hele 53.000 mennesker overværede deres koncert på Plænen. På søndag bliver der igen sat gang i Da du var min helt alene, Tilfældigvis forbi, Jeg ved det godt og alle de andre popklassikere. (19. september 2006)

Fortsættelse af gammel Elton-succes

På mandag kommer andet afsnit af en historie, som de fleste nok troede, at Elton John havde afrundet for 31 år siden. Den nye Elton John-plade, som udsendes i næste uge, er nemlig skrevet som en sen opfølgning til hans 1975-plade Captain Fantastic and the Dirt Brown Cowboy. Elton John har fortalt til musikbladet Billboard, at det var en pladeselskabschef, der foreslog ham at lave en efterfølger til albummet om de to farverige figurer. Han mindede Elton om, at han selv har sagt, at hans tekstforfatter Bernie Taupin er blevet The Brown Dirt Cowboy, efter han er flyttet ud på sin ranch i Californien – og Elton John selv er en person, der giver utallige koncerter, køber kunst og lever et ekstravagant liv. ”Jeg er blevet Captain Fantastic”, har Elton John erkendt. Den plade, der udkommer på mandag, hedder derfor The Captain and the Kid. (11. september 2006)

Kim Wilde igen-igen

Popnostalgikere og diskoteksgængere fra 80'erne kan fra nu genopleve en lang række minder med en af de store stjerner fra dengang. Kim Wilde har i de seneste år skrevet havebøger og lavet haveprogrammer til engelsk tv, men nu er hendes musik igen i butikkerne. Kim Wilde fik sit gennembrud i 1981 med Kids in America, som var et rigtigt familieprojekt. Sangen var nemlig skrevet af hendes far Marty og hendes Ricky Wilde. Men selvom hun igen og igen sang ”We're the kids in America”, så blev den faktisk udgivet på et tidspunkt, hvor Kim Wilde aldrig selv havde været i USA. Opsamlingspladen Never Say Never, der udkommer i dag, indeholder blandt andet også View From a Bridge, You Came og et remix af Cambodia. (11. september 2006)

Den største guitarsolo: Comfortably Numb

Den amerikanske radiostation Planet Rock er kendt for lytterafstemninger, og ifølge eb.dk har de amerikanske rockfans netop fundet de største guitarsoloer nogensinde. Selv legender som Hendrix, Knopfler og Clapton måtte se sig slået af David Gilmour fra Pink Floyd, for den bedste guitarsolo nogensinde er fra Comfortably Numb. Oprindeligt skrev Gilmour melodien til en soloplade i 1978, men da han sammen med resten af Pink Floyd arbejdede på The Wall, dukkede hans udkast op igen. Rogers Waters satte ord til musikken, og ifølge Gilmour blev Comfortably Numb det sidste bevis på makkerparrets evne til at samarbejde. Du kan se hele listen med de største guitarsoloer her. (3. september 2006)

Beach Boys' mesterværk i '66

I år er det 40 år siden, Beach Boys udsendte et album der ikke blot betragtes som deres bedste, men også som en af de bedste plader i rockhistorien. I starten forstod de færreste, hvad Brian Wilson havde gang i, og pladeselskabet overvejede endda at undlade at udsende albummet. Ud over de traditionelle instrumenter anvendte Wilson lyde af gøende hunde, cykelklokker, coladåser og andre ting, der normalt ikke kommer inden for i et pladestudie. Efter sigende reagerede bandmedlem Mike Love på de underlige nye sange ved at spørge: ”Hvem skal lytte til det lort – hundeører?”. Netop denne sure bemærkning dannede grundlag for, at pladen kom til at hedde Pet Sounds. Det legendariske album er blevet udsendt i en jubilæumsversion med både mono- og stereoversioner af de gamle sange samt en DVD om tilblivelsen af Pet Sounds. (3. september 2006)

Da Beatles forlod scenen

På tirsdag er det præcis 40 år siden, The Beatles gav deres sidste koncert for et betalende publikum. Til koncerten i Candlestick Park, San Fransisco, oplevede de ét af de problemer, der var medvirkende til, at de kvittede turnélivet, nemlig manglen på ørenlyd på grund af alle de skrigende fans. Allerede før koncerten havde de besluttet sig for, at dette ville blive den sidste, og John Lennon havde derfor taget et kamera med på scenen for at tage billeder af de andre. Paul McCartney havde bedt en fotograf om at filme showet. Desværre løb hans bånd ud efter kun 30 minutter, halvvejs inde i Long Tall Sally, der skulle blive den sidste rigtige koncertsang for The Beatles. De prøvede dog at spille lidt af In My Life, men forgæves. Der var ganske enkelt for meget larm, til at den kunne gennemføres. (27. august 2006)

Pulp samler op

Da britpoppen var på sit højeste i 1990'erne, hed de største bands Oasis, Blur, Suede og Pulp. Fans af Pulp fik i denne uge nye spændende udgivelser til samlingen, selvom bandet egentlig har holdt pause de seneste år. Tre af deres mest kendte plader er nemlig blevet genudsendt med ekstramateriale i form af remix, demoversioner og live-optagelser. Der er således flere versioner af gruppens store gennembrud Common People, som handler om en overklassepiges drøm om at leve så menigmand. Historien i sangen udspringer af, at forsanger Jarvis Cocker på et billedkunsthold hørte en velhavende pige sige, at hun faktisk godt kunne tænke sig at bo i Londons east end-middelklassekvarter. Men romancen i sangen opstod aldrig i virkeligheden. (27. august 2006)

Madonna klar til koncert

Når Madonna torsdag aften indtager Horsens som en del af sin Confessions Tour, følger hun formentlig den samme setliste, hun har brugt ved turnéens øvrige koncerter. Publikum kan således glæde sig til at høre numre fra den nyeste plade samt hits som Like a Virgin, La Isla Bonita og Ray of Light. Rækken af ekstranumre vil efter alt at dømme blive afrundet med Hung Up, der har lånt lidt fra ABBA-sangen Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight). Det var Madonnas producer, der introducerede hende til idéen med at bruge ABBA-temaet. Madonna kørte rundt i byen med producerens udkast for fuldt tryk i bilhøjttalerne og blev overbevist om, at de skulle arbejde videre med idéen. Derefter skrev hun teksten på omtrent ti minutter og skabte sig endnu et hit – og et ekstranummer som de 85.000 gæster i Horsens sikkert ser frem til. (20. august 2006)

50 år med Love Me Tender

Musikkens historiebøger afslører i denne uge et jubilæum for en af alle tiders største ballader. Den 24. august 1956 stod Elvis Presley ved mikrofonen i filmselskabet 20th Century Fox' pladestudie i Hollywood for at indspille Love Me Tender. Få dage forinden havde man påbegyndt optagelserne til hans første film, der egentlig skulle have heddet The Reno Brothers. Men da folkene bag filmen fik at høre hvor fantastisk en sjæler, Elvis havde indsunget, ændrede de titlen, så både single og film hed Love Me Tender. Sangen er bygget over balladen Aura Lee fra midten af 1800-tallet, og Elvis-sangen er nu 50 år gammel. (20. august 2006)

Hail Hail Rock'n'Roll!

I 1986 samledes en perlerække af musikere til et koncertarrangement, der skulle fejre rocklegenden Chuck Berrys 60 års fødselsdag. Tingene gik langt fra som forventet, og fødselaren selv gjorde sig uheldigt bemærket ved at lægge an på en producer, tilsvine Keith Richard fra Rolling Stones og miste stemmen forud for koncerten. De tragikomiske begivenheder blev til en dokumentarfilm, som her i sommer for første gang er blevet tilgængelig på DVD. Filmen, der hedder Hail! Hail! Rock'n'Roll, er opkaldt efter et af Chuck Berrys hits – i hvert fald næsten. Sangen Hail! Hail! Rock'n'Roll fra 1957 hedder nemlig i virkeligheden School Day, men udråbene i omkvædet satte sig så godt fast i folks bevidsthed, at nummeret på senere udgivelser er optegnet som Hail! Hail! Rock'n'Roll. (14. august 2006)

Rod Stewart-jubilæum

Det er ikke til at vide, om Rod Stewart ikke selv skænker det en tanke, eller om han i søndags fandt en ekstra god flaske vin frem for at fejre en særlig årsdag. I dag, den 14. august, er det nemlig 35 år siden, han udsendte den singleplade, der for alvor satte skub i karrieren. Sangen om Maggie May blev nr. 1 i USA og flere andre lande og har siden da været en slags Rod-signatur. Teksten om skoledrengen og hans noget ældre elskerinde var løseligt baseret på Rod Stewarts egne erfaringer med en bestemt kvinde. Hun hed dog ikke Maggie May, men det var ikke for at sløre hendes identitet, at Rod Stewart ikke brugte kvindens rigtige navn i sangen – det var ganske enkelt, fordi han ikke kunne huske det. (14. august 2006)

ABBA-musical som film

Musicalen Mamma Mia med ABBA-sange som omdrejningspunkt rykker nu ind i filmverdenen, og ifølge den engelske avis Daily Mail har Michelle Pfeiffer sagt ja til at spille hovedrollen. Hun vil blive kendt som den gifteklare ”Dancing Queen”, opkaldt efter ABBA-klassikeren fra 1976. Når Björn og Benny fra ABBA skrev deres sange, fokuserede de først på selve melodien, som de skrev med vrøvlede, midlertidige tekster. Det første lange stykke tid hed Dancing Queen derfor blot Boogaloo, fordi den havde en god danserytme, men selv uden en tekst var nummerets potentiale tydeligt. Da Benny spillede en demoversion fra pladestudiet for Frida, begyndte hun at græde, fordi hun syntes, det var så smukt. Dancing Queen og de andre ABBA-hits i Mamma Mia-musicalen forventes at få biografpremiere i slutningen af 2007. (9. august 2006)

Danmarks smukkeste Toto

I morgen tager Skanderborg imod årets mange festivalgæster. Blandt hovednavnene på Danmark Smukkeste Festival er Gavin DeGraw, Jamiroquai og et aldrende band med et specielt navn. Jeff Porcaro og hans venner havde diskuteret, hvad deres band skulle hedde, og de ledte efter et letgenkendeligt tostavelses-ord i stil med Kodak. Om aftenen tændte Jeff sit fjernsyn, hvor filmen Troldmanden fra Oz blev vist, og han bemærkede, at hunden i filmen hed Toto. Han foreslog navnet Toto for de andre, og det blev godtaget, da bassisten kunne fortælle, at toto på latin betyder altomfattende – ligesom deres egen musiksmag. Hvad, han ikke vidste, var, at det lille ord også betyder ”den unge” på swahili, at det er fransk slang for en doven person, og at Toto samtidig er navnet på en stor japansk toiletkummeproducent. Fredag aften er Toto også navnet på et festivalband i Skanderborg. (9. august 2006)

10 år med Spice Girls

I disse dage er det præcis ti år siden, at store dele af verden tog det første skridt ind i den omfattende ”Spicemania”. Der opstod nemlig et større hysteri, da singlen Wannabe udkom. Pludselig var alle på fornavn med de fem piger, der af et engelsk blad også fik kælenavnene Baby Spice, Sporty Spice, Scary Spice, Posh Spice og Sexy Spice - Geri Halliwells sexede kælenavn blev dog hurtigt ændret til Ginger Spice. Det hele udsprang af gruppens navn, Spice Girls, som også passede bedre til girlpower-fænomenet end gruppens oprindelige navn. Før gennembruddet kaldte pigerne sig nemlig Touch, men de ændrede det, efter at en komponist skrev sangen Sugar 'n' Spice til dem. Den 27. juli 1996 indtog Wannabe førstepladsen på den engelske hitliste, og lavinen rullede. (29. juli 2006)

Ugens sommersang: Boys of Summer

Når ferierne slutter, og folk skal tilbage på arbejde og i skole, begynder tegnene på sommer langsomt at forsvinde. Derfor kunne Don Henley fra The Eagles i 1985 åbne en sang med ordene “Nobody on the roads, nobody on the beach”. Egentlig var Tom Petty blev tilbudt melodien til Boys of Summer, men han takkede nej, og den endte i stedet hos Don Henley, som måtte i gang med at skrive en tekst. Selve titlen på sangen Boys of Summer henviser dog mindst lige så meget til baseball som til sommerliv. Boys of Summer er nemlig oprindeligt titlen en bog af Roger Kahn, der handler om baseballklubben Brooklyn Dodgers, der skuffede sine mange fans ved pludselig at flytte hele holdet til Los Angeles. (29. juli 2006)

Brev fra himlen til Eric Clapton

Det er velkendt, at Eric Clapton i 1991 mistede sin søn Conor, da den blot fire år gamle dreng faldt ud af et vindue på 53. etage i New York. Det er også velkendt, at det var sorgen over dette tab, der fik Clapton til at skrive en af sine smukkeste sange, Tears in Heaven. Men indtil for nylig var det ikke kendt i offentligheden, at Clapton fik sig en mærkelig overraskelse få dage efter ulykken. Drengens mor, Lori Del Santa, har ifølge NRK fortalt til tv-programmet Entertainment Tonight, at Conor havde været ved at lære at skrive og gerne ville sende et brev til far i London. Hun hjalp ham med at skrive ”I love you”, og de sendte brevet af sted. Da Eric Clapton efter begravelsen kom hjem til London, lå der et brev i postkassen til ham – med en kærlighedserklæring fra hans afdøde søn. ”Det er et øjeblik, som er printet ind i min hukommelse”, sagde Lori Del Santo til Entertainment Tonight. (22. juli 2006)

Ugens sommersang: Dreadlock Holiday

En af de kendte sange, der emmer af sol og sommer, rummer også et par barske historier fra det virkelige liv. Eric Stewart, der var forsanger i 10CC, havde været på ferie på Barbados, mens hans kollega Graham Gouldman var taget til Jamaica. Eric havde observeret, hvor rytmisk og elegant de sorte mænd på Barbados bevægede sig, når de gik i gaderne, og han fik en idé til et par sanglinjer. Da han præsenterede dem for sin makker, fortalte Graham om en sjov episode fra Jamaica. Han havde spurgt en af de lokale, om han kunne lide cricket, hvortil han svarede: ”I don't like cricket – I love it!”. Sangskriverne kædede episoderne sammen og supplerede med nogle ubehagelige oplevelser, som nogle af deres venner havde haft med kriminelle bander i Caribien – og 10CC's hit Dreadlock Holiday var en realitet. (22. juli 2006)

Dansk succes i Sydafrika

Det er ikke kun danskerne, der er faldet for han bløde popsange - også i Sydafrika er Bryan Rice blevet en stor succes. Den danske sanger er netop kommet hjem fra en større rundrejse i Sydafrika, hvor han ligger højt på hitlisterne. Det var sangen No Promises, der gjorde Bryan Rice til stjerne, også selvom han fra starten ikke havde de store forventninger til hverken nummeret eller sangkarrieren. ”Første gang jeg hørte mit første hit i radioen, var jeg alene hjemme. Da jeg hørte det, begyndte mine ben at ryste og tårerne trillede ned ad kinderne på mig”, har han fortalt Ekstra Bladet. Lige nu er Bryan Rice, der egentlig er døbt Brian Risbjerg Clausen, aktuel med pladen Confessional. (16. juli 2006)

Ugens sommersang: Summertime

Sommersange findes der mange af, men en af de evigtgyldige er Summertime af brødrene Gershwin. De skrev nummeret med de berømte linjer ”Summertime and the living is easy” og ”hush little baby, don't you cry” som den allerførste sang til den banebrydende musical Porgy and Bess, der havde premiere i 1935. Porgy and Bess regnes for at være blandt de første og største amerikanske musicals, og historien om afro-amerikanerne i South Carolina var også vigtig i racedebatten. For eksempel betød opdelingspolitikken i National Theatre i Washington, at sorte kun måtte komme ind på særlige ”sorte” aftenener. Dette medførte en strejke blandt de medvirkende, og Porgy and Bess blev dermed den første forestilling på National Theatre med sorte og hvide gæster på en gang. (16. juli 2006)

Smoke On the Water på hjemmebane

I Deep Purples heavyrock-klassiker Smoke On the Water er den første linje “We all came down to Montreux on the Lake Geneva shoreline” – og nu gentager bandet turen to Montreux i Schweiz. Smoke On the Water fortæller historien om Deep Purples 1971-besøg i Montreux, hvor de skulle indspille en plade. Aftenen før de skulle i studiet, gav Frank Zappa koncert i det casino, som også husede pladestudiet, men da en koncertgænger affyrede en flammekaster mod loftet, udbrød der brand, og byggeriet brændte ned. Deep Purple-medlemmerne kunne se branden fra deres hotel med udsigt over Geneva-søen, og heraf opstod de famøse omkvæd ”Smoke on the water, fire in the sky”. På lørdag returnerer Deep Purple efter 35 år til det gamle ulykkessted for at spille rock på Montreux Jazz Festival – naturligvis under overskriften ”We all came down to Montreux”. (10. juli 2006)

Lukas mor til Danmark

Jazzfestivalerne rundt omkring breder sig ud over jazzgenrerne, ikke kun med Deep Purple i Schweiz. Århus International Jazz Festival, der starter på lørdag, får for eksempel besøg af sangerinden og sangskriveren Suzanne Vega. Hun er bedst kendt for den triste fortælling om drengen Luka, der bliver slået af sin far, men ikke vil fortælle om det. Da Suzanne Vega skrev sangen, havde hun set på en postkasse, at hun boede i samme blok som en dreng ved navn Luka. Suzanne Vega ”lånte” dog kun hans navn og opdigtede selv hans historie, for hun kendte ham egentlig ikke. Den eneste gang, hun talte rigtigt med ham, havde han ringet på hendes dør. Suzanne Vega gik i gang med at forklare ham, at de sjovt nok begge hed Vega til efternavn, hvortil hans eneste kommentar var: ”Ja, og hvad så? Jeg vil bare låne toilettet!”. Suzanne Vega optræder akustisk – men formentlig ikke særlig jazzet – på Train i Århus på mandag. (10. juli 2006)

Skovtur med Creedence-stjerne

Der er masser af livemusik i den nordjyske sommer, og onsdag er en international rocknestor på scenen i Skovdalen i Aalborg. John Fogerty optræder solo, men mon ikke også han har hits fra sin gamle gruppe på repertoiret. John Fogerty var nemlig sammen med sin bror Tom med til at danne gruppen med det mærkværdige navn Creedence Clearwater Revival. Oprindelig hed de Tommy Fogerty and the Blue Velvets, men en pladeselskabsmand ændrede det - uden deres vidende - til Golliwogs, fordi det lød mere britisk. Til sidst fik de dog lov til selv at vælge et nyt navn. Creedence var navnet på en god ven, Clearwater stammede fra en ølreklame, og Revival skulle signalere bandets nye identitet. Succesen blev sikret med numre som Proud Mary, Have You Ever Seen the Rain og Bad Moon Rising. (3. juli 2006)

Steve Miller fejrer pladejubilæum

Steve Miller Band er mest kendt for sangen The Joker, men en af bandets andre klassikere fylder 30 år denne sommer. Derfor har Steve Miller og hans venner netop udsendt en speciel jubilæumsudgave af pladen Fly Like an Eagle, hvorfra både Rock'n Me, Take the Money and Run og ikke mindst titelnummeret blev store hits. Steve Miller bruger dog ikke kun sommeren på at mindes de gamle dage, men også give gamle sange et helt nyt liv. I denne tid indspiller han nemlig en plade med University of Southern California Jazz Band. Han har tidligere optrådt med bigbandet, og nu skal samarbejdet foreviges med jazzversioner af blandt andet The Joker og Fly Like an Eagle. (3. juli 2006)

Roskilde genopliver klassiker

Roskilde Festival har gjort lidt af et scoop til årets festival, når de har fået en rocklegende til at fremføre et klassisk rockalbum i sin fulde længde. Roger Waters, der tidligere var en af de bærende kræfter i Pink Floyd, har ladet sig overtale til at opføre hele pladen The Dark Side of the Moon. Albummet er en milepæl i rockhistorien, og allerede dengang i 1973 kunne gruppen godt fornemme, at de havde begået et helstøbt værk. Til Billboard har Waters fortalt, at han tog en kopi af råbåndet med hjem fra studiet og spillede det for sin kæreste. Da hun efter at havde hørt hele optagelsen brød grædende sammen, vidste han, at de havde ramt noget rigtigt. The Dark Side of the Moon lå på den amerikanske Top 200 i intet mindre 736 uger, hvilket vil sige mere end 14 år, og på søndag kan festivalgængerne i Roskilde høre hele værket live. (28. juni 2006)

Soullegende på skattejagt

I disse år indspiller mange stjerne plader med coversange for at hylde fortidens sangskrivere. For eksempel udsender Motown-legenden Smokey Robinson i denne måned et album, hvor han fortolker store amerikanske klassikere som I've Got You Under My Skin, Fly Me to the Moon og Tea for Two. En lidt nyere popsang fra Cyndi Lauper er dog også blevet udvalgt. Lauper var i 1984 blevet bedt om at skrive endnu en sang til sin nye plade, og en dag så hun i fjernsynet en serie om en kvinde, der opfandt en tidsmaskine. Serien hed Time After Time, og Cyndi Lauper sagde med det samme til sin sangskrivermakker, at hun havde fundet en god titel. Han sad ved klaveret, og herfra skrev resten af sangen nærmest sig selv. Den simple klassiker udgives nu også på Smokey Robinsons plade Timeless Love. (28. juni 2006)

Den femte Beatle er død

Gennem årene er der flere mænd, der har fået æren af at blive kaldt den femte Beatle på grund af hans betydning for The Beatles. Det gælder blandt andre manageren Brian Epstein, produceren George Martin og keyboardspilleren Billy Preston. Sidstnævnte optrådte på gruppens sidste plader og spillede også med ved den famøse koncert på toppen af Apple-bygningen i London. Billy Preston døde tidligere på måneden, og han var dybt respekteret selv blandt de største stjerner. Et bevis på dette er det originale Get Back-singlecover med påskriften The Beatles with Billy Preston. Ingen var tidligere blevet krediteret på linje med de fire rigtige Beatles-medlemmer. På albumversionen af nummeret kan man endda høre John Lennon sige: ”Mange tak. På vegne af gruppen vil jeg sige, at jeg håber, vi bestod denne audition”. Da Preston døde, havde han ligget i koma siden november efter et nyresvigt. (21. juni 2006)

Shakira sætter rekord

Shakira har sat rekord på de amerikanske radiostationer med singlen Hips Don't Lie. Nummeret er ifølge Ekstra Bladet blevet spillet 9653 gange på en enkelt uge, hvilket er mere end nogen anden sang. Det må siges at være godt gået af en sang, der opstod ved ”a happy accident”, som Shakira selv kalder de tilfældige omstændigheder. Under en ferie tidligere på året løb den colombianske sangerinde ind i rapperen og produceren Wyclef Jean, og uden at have planlagt at skulle arbejde sammen, endte de med at indspille Hips Don't Lie. Når Shakiras studiemusikere skal vurdere, om et nummer swinger, som det skal, plejer de at kigge på hendes bevægelser, for hun påstår selv, at hendes hofter aldrig lyver. Den interne joke er nu titlen på sommerens helt store hit. (21. juni 2006)

Pet Shop Boys er tilbage

Efter flere år uden store hits har Pet Shop Boys netop udsendt en plade, der af de fleste anmeldere er blevet modtaget som en af duoens bedste nogensinde. Udover succesen med albummet Fundamental kan de to medlemmer i år også fejre deres ”sølvbryllup”. Neil Tennant og Chris Lowe mødte hinanden i en elektronikforretning i London og fandt ud af, at de begge var interesseret i elektronisk musik. I starten kaldte de sig West End efter det område i London, der senere også lagde navn til deres gennembrudshit West End Girls. Deres endelige navn var inspireret af, at nogle af deres venner arbejdede i en kæledyrsbutik og blev valgt, fordi Pet Shop Boys lød som noget, en engelsk rapgruppe.kunne finde på at kalde sig. Det nye album, der blandt andet indeholder singlen I'm With Stupid, er produceret af Trevor Horn, der også arbejdede sammen med duoen i 80erne. (14. juni 2006)

When I'm 64 – på søndag

Da The Beatles udgav sangen When I'm Sixtyfour, handlede den om hyggelige oplevelser i en fjern fremtid. Men fremtiden er rykket så tæt på, at når Paul McCartney få søndag har fødselsdag, kan han synge ”Now I'm sixtyfour”. Nummeret er en del ældre, end de fleste ved. McCartney skrev nemlig det første udkast til sangen på forældrenes klaver i 1958, da han var blot femten år gammel, og da Beatles optrådte i Tyskland før deres gennembrud, spillede han den alene, når forstærkeranlægget brød sammen. When I'm Sixtyfour blev gemt af vejen i en del år, men da hans far fyldte 64 år, kom Paul i tanke om det, og fandt den frem igen. Selvom John Lennon ikke var voldsomt begejstret for den fjollede melodi, kom den med på pladen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. (14. juni 2006)

Disco-sang om McCartney
Den mærkværdige rock- og discogruppe Scissor Sisters slog for nogle år siden igennem med sangen Take Your Mama, og bandet er snart klar med en ny plade. For nylig præsenterede Scissor Sisters i USA nogle af deres nye numre, blandt andet en sang med titlen Paul McCartney. Sangeren Jake Shears skrev den lige efter at være vågnet fra at have drømt om netop McCartney, og gruppen beskriver den som en hyldestsang. ”Men den lyder overhovedet ikke som en Paul McCartney-sang, jeg nogensinde har hørt. Det er ren og skær hænderne-i-luften, skør discosjov”, har gruppens sangerinde Ana Matronic fortalt til musikbladet Billboard. Hvad den legendariske sangskriver siger til, at der nu bliver skrevet sange om ham selv, melder historien endnu intet om. (5. juni 2006)

Oasis bag det bedste album
Det plejer at være klassiske rockalbum som Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band eller Dark Side of the Moon, der løber med sejren, når musikelskere og anmeldere udpeger de bedste rockplader nogensinde. Men da det engelske musikblad NME og musikårbogen British Hit Singles & Albums I torsdags afslørede, hvem deres læsere havde peget på, måtte de gamle legender se sig slået. Ifølge afstemningen er den bedste rockplade nogensinde nemlig Oasis' debutplade Definitely Maybe. Den mærkværdige titel ”Helt bestemt måske” stammer fra den ene af gruppens berygtede Gallagher-brødre, Noel. Han fortalte i forbindelse med pladens udgivelse midt i 90erne, at det var et udtryk, han ofte brugte: ”Det er en selvmodsigelse, og det kan jeg godt lide. Det betyder ingenting – eller gør det? Det gør det helt bestemt måske”, forklarede han kryptisk. (5. juni 2006)

Tarzan-musical fra Phil Collins
Udviklingen inden for musicals i de seneste år har ikke handlet meget om helt nye musicals, men om udnyttelse af to sikre kort. Det ene er historier bygget over kendte sange som for eksempel ABBA-musicalen Mamma Mia, og det andet er forestillinger baseret på film- eller bogsucceser. Disney har for eksempel skabt den populære musicaludgave af Løvernes Konge, og i de seneste uger har man på Broadway i New York også kunnet opleve en sceneversion af Tarzan. Musicalen tager udgangspunkt i den musik, som Phil Collins skabte til Disneys Tarzan-tegnefilm for nogle år siden. Dengang måtte han begynde at skrive musikken, før der overhovedet lå et færdigt manuskript og uden at have set så meget som en enkelt tegnefilmskrusedulle på forhånd. I de første tre år af processen vidste Disney-folkene end ikke, hvordan filmen skulle starte, men Phil Collins leverede alligevel musik til projektet. Filmsangen You'll Be In My Heart vandt endda en Oscar, og nu er den også musicalmateriale.  (29. maj 2006)

Reggae-kongen Desmond Dekker død
En af Jamaicas første og største eksponenter for reggaemusikken døde i sidste uge. Desmond Dekker, der blev kendt for blandt andet You Can Get It If You Really Want og musikken til filmen The Harder They Come, slog igennem internationalt i 1969 med sangen Israelites. Sangen handler ikke om israelere, men om folk, der hver dag kæmper for at tjene til dagen og vejen. Dekker gik en dag en tur i en park, hvor han hørte et ægtepar skændes om pengesager, og han begyndte at nynne for sig selv: ”You get up in the morning, slaving for bread”. Da han nåede hjem var sangen færdig, og næste dag indspillede han sin reggaeklassiker. Desmond Dekker døde i onsdags i sit hjem i England. Han blev 64 år. (29. maj 2006)

Desperate Housewife i duet
Michael Bolton er mest kendt for store popsange og svulstige ballader, men han flirter også af og til med jazzen. I denne uge udkommer for eksempel Bolton Swings Sinatra, der – som titlen afslører – indeholder genindspilninger af Frank Sinatra-klassikere som New York New York og Night and Day. Han har også lokket sin kæreste med i studiet til en duetversion af The Second Time Around. Hun hedder Nicollette Sheridan og er mest kendt som den nærgående Edie Britt i Desperate Housewives. Udover at synge med sin kæreste og medvirke i den populære tv-serie skal hun nu også lægge stemme til en af figurerne i en tegnefilm, der får titlen Fly Me To the Moon – præcis som en af de gamle Sinatra-sange, Michael Bolton har med på sin nye plade.  (22. maj 2006)

Texas i Jelling
Det er ikke kun de store musikfestivaler, der kan prale af at have internationale navne på plakaten. I år er det også lykkedes flere af de mindre open air-koncerter og éndagsfestivaler at hente udenlandske stjerner til Danmark. På fredag kan Jelling Festivalen for eksempel bryste sig af at have Texas på scenen. Det skotske band fik sit gennembrud i 1989 med I Don't Want a Lover, selvom der var flere, der havde sagt, at de skulle lave den om. Nummeret var nemlig over fire minutter langt, og det ville de engelske radiostationer sikkert mene var alt for meget. ”Vi sagde til dem alle sammen, at hvis radiofolkene kunne lide sangen, ville de forhåbentlig tage den uanset hvad”, har guitarist Ally McErlaine fra Texas efterfølgende fortalt – og han fik ret. Senere kom hits som Say What You Want, Summer Son og In Our Lifetime, der formentlig er med på programmet fredag aften i Jelling.  (22. maj 2006)

Zappa spiller Zappa
Selvom musikeren Frank Zappa døde i 1993, er der en ægte Zaapa-koncert på dansk grund i morgen. Hans to sønner Dweezil og Ahmet Zappa er nemlig i gang med Tour de Frank, hvor de hylder deres far og hans musik. At brødrene også lægger vejen forbi Danmark er meget passende, for i Skandinavien blev én af hans sange modtaget helt anderledes end i resten af verden. I et svensk interview fortalte Frank Zappa engang, at nummeret Bobby Brown Goes Down formentlig aldrig var blevet spillet på amerikansk radio, og at det havde været en overraskelse for alle, hvor stort et hit, det var blevet i Skandinavien. Sangen handler om den mildt sagt seksuelt afvigende Bobby Brown, så Zappa selv brød ud i latter, da det gik op for ham, at skandinaviske diskoteksgæster gladeligt dansede til denne opremsning af perversiteter.  Koncerteb med Zappa-sønnerne kan opleves i Falconer Salen i København.  (16. maj 2006)

Def Leppard på skattejagt

Def Leppard var det helt store navn på den del af rockscenen, der i 1980erne forenede pop og heavy metal, men deres egne rødder ligger i 60erne og 70ernes rockscene. Efter at have brugt ti år på at diskutere muligheden for en plade med coverversioner af deres egne ungdomsfavoritter er pladen Yeah! endelig klar til udgivelse. Sheffield-bandet har blandt andet valgt en London-sang, der oprindeligt skulle have handlet om Liverpool. Ray Davies fra The Kinks skrev nemlig sidst i 60erne en sang, som han kaldte Liverpool Sunset, men da han hørte The Beatles hylde deres gamle kvarter på Penny Lane, ændrede han teksten. Han ville også gerne sende en hilsen til sin hjemby og kom til at tænke på sin studentertid, hvor han dagligt rejste fra det nordlige London til Croydon i syd. Her passerede han altid Waterloo Bridge, som pludselig blev det helt naturlige omdrejningspunkt i hans sang. Def Leppards version af Waterloo Sunset er med på coveralbummet Yeah! der udkommer på mandag. (16. maj 2006)

The Boss med folkesange

Bruce Springsteen har netop udsendt sin nye plade, der udelukkende indeholder sange, som normalt forbindes med den amerikanske folkmusiker Pete Seeger. Albummet hedder derfor We Shall Overcome – The Seeger Sessions med henvisning til en af de sange, som via Pete Seeger blev en slags synonym med fredsbevægelserne i 1960erne. Men We Shall Overcome er egentlig en gammel gospelsang, der blev brugt i de afro-amerikanske kirker, og det var oprindeligt heller ikke Seeger, der introducerede den i fredsbevægelseskredse. I 1960 var han til stede i North Carolina, hvor nummeret blev fremført ved stiftelsen af Student Nonviolent Coordinating Committee, og Pete Seeger selv mener, at det også var her, at en af sangens traditioner opstod. Folk tog hinanden i hænderne med krydsede arme, så alle kom til at stå skulder mod skulder. Nu er det Bruce Springsteen, der har taget We Shall Overcome til sig. Du kan læse anmeldelse af pladen på Musikbrevkassen.dk. (9. maj 2006)

D-A-D D-V-D
Et af de produkter, der for alvor har fået plads i musikbutikkerne de seneste år, er musik-DVD'en. Udvalget udvides konstant med liveoptagelser, musikdokumentarfilm og musikvideoer, og nu er danske D-A-D også hoppet med på vognen med den kombinerede live-DVD og –CD Scare Yourself Alive. Ifølge forsanger Jesper Binzer har medlemmerne i gruppen ellers holdt igen med hensyn til at udgive koncertmateriale, men nu mente de, at det var lykkedes at indfange både vildskab, humor og åndssvagheder på bånd. Scare Yourself Alive indeholder hele koncertoptagelser fra både Roskilde Festival og KB Hallen sidste år. I løbet af de kommende måneder udkommer også musik-DVD'er med blandt andre Neil Young, Mike Oldfield, Diana Ross og Det internationale Melodi Grand Prix. (9. maj 2006)

Anklager mod ABBA-Björn
Björn Ulveaus fra ABBA er ifølge svenske medier under mistanke for skattefusk og hvidvaskning af penge via selskaber på Antillerne. Der er angiveligt tale om fusk for 87 millioner svenske kroner. Man kan håbe på, at de økonomiske anklager forårsager samme reaktion som i 1970erne. Dengang blev ABBA beskyldt for at være mere firma end band, hvilket fik dem til at svare igen musikalsk. Resultatet blev klassikeren Money Money Money, som ifølge Björn var ironisk ment. ”Hvis folk tror, at vi kun gør det for pengenes skyld, så lad os skrive en sang om det”, fortæller han i bogen Bright Lights Dark Shadows. Han arbejdede dog også med en alternativ tekst, men alle syntes, at den pengefikserede historie fungerede langt bedre. Om et svensk torskegilde også vil vække kreativiteten, må tiden vise. (1. maj 2006)

Elton Johns vampyr på Broadway
Elton John og hans gamle makker Bernie Taupin indtog i sidste uge Broadway med musicalen Lestat. Forestillingen er baseret på Linda Woolvertons vampyrbøger, hvoraf bogen og filmen En vampyrs bekendelser er den mest kendte. Elton John og tekstforfatteren Bernie Taupin har lagt masser af kræfter i deres første fælles musical. For eksempel fortalte Elton John musikbladet Billboard, at forestillingen indeholder en af hans sværeste sange nogensinde. Sangen Paris, der med replikskifter strækker sig over tre dele, tog ham over tre en halv time at skrive, hvilket er helt uhørt i sammenligning med hans normale arbejdsvaner. ”Jeg troede, jeg skulle blive skør – jeg troede jeg skulle få en nervesammenbrud”, har han sagt om den besværlige proces. Men lige lidt har det hjulpet. Efter en periode på scenen i San Fransisco er store dele af showet blevet ændret på grund af dårlige anmeldelser, men modtagelsen er ikke meget anderledes, nu hvor Lestat er kommet til musicalens højborg Broadway . (1. maj 2006)

Den bedste sangtekst
U2 er vant til at modtage priser og hædersbevisninger, men i sidste uge kom en af de mindre almindelige. Seerne på tv-kanalen VH1 har i en stor afstemning været med til at finde det bedste brudstykke fra en sangtekst. Foran rock- og poplyrik med blandt andre Bob Marley, Nirvana og Coldplay vandt linjen ”One life, with eacher other, sisters, brothers” fra U2's One. Nummeret opstod dels ud af frustrationer over interne stridigheder i bandet og dels på baggrund af en anden U2-sang. Guitaristen The Edge har i et interview fortalt, at det var ham, der startede processen hen imod One – men at det nærmest skete ved en fejl. Han arbejdede på et mellemstykke, der skulle bruges i nummeret Mysterious Ways, og præsenterede to forslag. Ingen af forslagene fungerede, sådan som de gerne ville have dem til, men de andre medlemmer i U2 foreslog at sætte de to melodistumper sammen. Et kvarter senere var størstedelen af One skrevet. (24. april 2006)

Lennon kladdehæfte solgt

Det er de færreste, der kan få næsten 1,4 millioner kroner for et gammelt kladdehæfte, men det var ikke desto mindre tilfældet, da et af John Lennons skolehæfter blev solgt på en auktion i sidste uge. Lennon var 12 år, da han digtede og tegnede i hæftet, som blandt andet indeholder en tegning til The Wallrus and the Carpenter af digteren Lewis Carroll. Digtet blev senere en del af inspirationen til Beatles-sangen I Am the Walrus, efter at Lennon havde fået et par øl med en gammel skolekammerat. I en stak fanbreve fandt den gamle ven tilfældigt et brev fra en dreng på deres gamle skole i Liverpool. Drengen fortalte, at hans lærer satte dem til at analysere Beatles-tekster, og Lennon fandt på at sammensætte en masse absurde sætninger og figurer, så skoleeleverne kunne få en udfordrende analyseopgave. Han fortalte dog senere, at han ærgrede sig lidt over at have brugt ”the walrus” frit fra hukommelsen. Da han genlæste digtet fra skoletiden gik det nemlig op for ham, at hvalrossen var en metafor for en kapitalistisk skurk, som han bestemt ikke havde lyst til at sammenligne sig selv med. (24. april 2006)

Jerry Lee Lweis i amerikansk "kulturkanon"
Herhjemme er en række danske værker, også inden for musik, blevet udvalgt til en kulturkanon, og i USA har man i nogle år arbejdet med et projekt, der på nogle områder ligner. Library of Congress udpeger hvert år indspilninger til The National Recording Registry, som samler pladeudgivelser, koncerter og andre typer lydoptagelser, der har været med til at definere amerikansk kultur. En af de sange, der i sidste uge blev ”kanoniseret”, blev indspillet i løbet af blot tre minutter. Jerry Lee Lewis og hans band skulle vælge en sang til at være B-side på en ny single. Bassisten kom i tanke om, at publikum altid var begejstrede, når Whole Lotta Shakin' Goin' On blev spillet under deres koncerter. Teknikeren startede båndoptageren, og uden opvarmning eller nærmere instrukser trykkede Jerry Lee Lewis og hans faste musikere den af på Whole Lotta Shakin' Goin' On. Nu kan de tre minutters ”first take-rock'n'roll” leve videre som en officiel del af den amerikanske folkesjæl. (17. april 2006)

Koncert for Red Hot Superfans
På søndag lægger Den Grå Hal i København hus til et lidt specielt og meget eksklusivt arrangement. Forud for udgivelsen af deres nye plade Stadium Arcadium giver rockgruppen Red Hot Chili Peppers en række minikoncerter i New York, Los Angeles, Rom, London, Paris, London og København. Billetterne kan ikke købes, men udelukkende vindes i særlige konkurrencer, for det skulle gerne være de største fans af Red Hot Chili Peppers, der er til stede. Gruppen vil præsentere deres nye materiale, men mon ikke der også bliver plads til en rockklassiker som Under the Bridge, der i 1991 gav Red Hot Chili Peppers det brede gennembrud. Teksten til Under the Bridge var egentlig et digt, forsanger Anthony Kiedis havde skrevet om sin tid som ensom heroinmisbruger. Broen, der omtales, var et sted, hvor han ofte købte sine stoffer. Gruppens producer så digtet i Anthonys notesbog og fik – med møje og besvær – overtalt ham til at lave en sang ud af det. Heldigvis. (11. april 2006)

Gene Pitney er død
En stjerne over flere omgange og en stor sangskriver gik bort i sidste uge. Gene Pitney huskes blandt andet for sine egne hits (The Man Who Shot) Liberty Valance og Something's Gotten Hold Of My Heart, men han skrev også numre til andre kunstnere, blandt andet Rubber Ball til Bobby Vee og Hello Mary Lou, som blev kendt med Ricky Nelson. Pitney havde egentlig selv indspillet sangen, men hans energiske forlægger kunne ikke vente på, at pladeselskabet tog sig sammen til at udsende den. En aften hørte Gene Pitney i radioen den nye Ricky Nelson-single Hello Mary Lou – uden overhovedet at være blevet fortalt, at Nelson havde indspillet den. Pitney brugte med egne ord det meste af sit liv på at prøve at analysere, hvorfor Hello Mary Lou blev så stort et hit. Han døde på sit hotelværelse efter en koncert i Wales, 65 år gammel. (11. april 2006)

Stones-censur i Kina

Det er aldrig for sent at indtage nye markeder, så i fredags gjorde Rolling Stones deres indtog i Kina med en debutkoncert i Shanghai. Ganske som ventet blev Mick Jagger & Co. på forhånd bedt om at sortere i koncertrepertoiret for at undgå stødende og upassende tekster. Nærmere bestemt censurerede de kinesiske myndigheder én af sangene fra den nye plade samt de fire rockklassikere Honky Tonk Woman, Beast of Burden, Brown Sugar og Let's Spend the Night Together. Det er ikke første gang, Let's Spend the Night Together er blevet censureret, for da Rolling Stones i 1967 skulle optræde på amerikansk fjernsyn, blev Jagger beordret til at synge ”let's spend some time together” i stedet. Det løfte holdt han – men blikket i hans øjne efterlod ingen tvivl hos tv-seerne om, hvad han lagde i de ord… (3. april 2006)

50 års Be-Bop-a-Læum for rockklassiker
Den klassiske rock'n'roll-musik er ikke helt ung længere, og i denne uge er der endnu et jubilæum at fejre. På søndag er det nemlig præcis 50 år siden, Gene Vincent og hans band The Blue Caps gik i studiet for at indspille deres allerstørste hit. Det legendariske nummer Be-Bop-a-Lula blev egentlig blot tildelt en plads som B-side på en single, men en række amerikanske radioværter så potentialet i nummeret, så de vendte singlen om og begyndte konsekvent at spille Be-Bop-a-Lula i stedet for den i dag glemte Woman Love. Pludselig var Be-Bop-a-Lula et stort hit mange steder, og selv Elvis Presleys mor var vild med sangen. Hun troede dog, at det var hendes egen søn, der sang i radioen, første gang hun hørte den… (3. april 2006)

Beatles i en box
Rigtige Beatles-samlere skal have tegnebogen frem i denne uge. I dag udkommer nemlig det nye boxset Capitol Albums Vol. 2, som er en samling amerikanske udgivelser. Udgivelsesrækkefølgen og måden, gruppens LP'er var sammensat, var ikke altid ens i Europa og USA, og denne firedobbelte CD er en samlet genudgivelse af pladerne The Early Beatles, Beatles VI, Help-soundtracket og den amerikanske version af Rubber Soul. Som noget særligt i forhold til de originale albumudgivelser finder man på Capitol Albums Vol. 2 samtlige numre i både mono- og stereomix. Det vil sige, at selv helt tidlige udgivelser som Please Please Me og Twist and Shout nu kan høres i stereolyd. (3. april 2006)

Film om Marvin Gaye på vej: Sexual healing
Det lyder måske som en lummer sag fra den øverste hylde af tankstationens videoudvalg, men for tiden arbejdes der på en ny film med titlen Sexual Healing . Efter de store succeser med filmatiseringer af Ray Charles og Johnny Cash' liv er turen nu kommet til soulsangeren Marvin Gaye. Filmen, der endnu ikke har fået fastsat en premieredato, er opkaldt efter Marvin Gayes store comebackhit fra 1984. Teksten til nummeret blev skrevet af David Ritz, der besøgte Gaye for at interviewe sangeren til en bog om hans karriere. Ritz havde aldrig tidligere skrevet en sangtekst, men færdiggjorde Sexual Healing på en halv times tid. ”Min evne som biografiforfatter er, at jeg kan indfange folks stemme, og jeg forsøgte at indfange Marvins stemme og stil som sanger. Teksten syntes at passe til hans filosofier og hans personlige følelsesmæssige behov, så han kunne synge den i fuld ærlighed”, har David Ritz senere fortalt. (28. marts 2006)

Thin Lizzy i Danmark
Om få dage får Danmark besøg af en gruppe rocklegender, der egentlig skulle have givet koncert allerede sidste år. Thin Lizzy var blandt de første stjerner i den tidlige 70er-udgave af heavy metal-genren, men bandet spiller stadig sammen. De irske musikere måtte dog aflyse deres turné sidste år på grund af guitaristens tinnitus. Hørelidelsen rammer mange musikere, og umiddelbart skulle man tro, at sidste års aflysninger skyldtes koncerternes støjniveau. Men i dette tilfælde handlede sagen ifølge Gaffa.dk i stedet om, at guitaristens tinnutus gør, at han ikke kan rejse med fly, hvilket slog hul i de oprindelige planer. Når Thin Lizzy ankommer i deres nye tourbus, spiller de i Amager Bio på mandag og på spillestedet Train i Århus tirsdag. (28. marts 2006)

Schaufuss og Stones
Endnu af rockmusikkens skatkamre er nu blevet fortolket af balletdansere. Schauffus Balletten har tidligere haft succes med The King baseret på Elvis-sange og She Loves You skabt over Beatles-numre, og nu kan man også opleve Rolling Stones-klassikere udsat for balletkunst. Den tredje del af Peter Shauffus' rocktrilogi hedder Satisfaction og havde premiere i Holstebro i fredags. Balletten er naturligvis opkaldt efter et af Rolling Stones' allerstørste hits fra midten af 1960erne. Historien fortæller, at Mick Jagger i 1970 udtalte, at ”Jeg vil hellere dø end stadig synge Satisfaction, når jeg er 45 år”. I dag er Jagger 57, han synger stadig Satisfaction, og i Holstebro danser de også ballet til rockklassikeren. Forestillingen drager på turné i resten af Danmark i efteråret. (20. marts 2006)

Double-up på Prince
Marts er en god måned for Prince-fans. I denne uge er den nye plade med titlen 3121 udkommet, og i sidste uge udsendte Prince en speciel opsamlingsplade. Ultimate, som opsamlingen hedder, indeholder 22 numre i både kendte og alternative versioner. Man finder blandt andet et remix af Cream, en akustisk version af Seven og en forlænget udgave af et af Princes største hits, Kiss. Helt oprindeligt bestod Kiss kun af et enkelt vers og et omkvæd på i alt ét minut, og Princes forærede sin akustiske skitse til bandet Mazarati. Bandets producer arbejdede på nummeret og gav Kiss en så funky lyd, at da Prince hørte det, tog han nummeret til sig igen. Korstemmerne på Princes udgave er Kiss er således de ”originale” indspilninger fra Mazaratis version, men rollen som forsanger snuppede Prince selv. (20. marts 2006)

Heartbreak Hotel forsvinder
Lige over for Elvis Presleys gamle hjem, Graceland, ligger Heartbreak Hotel – i hvert fald indtil videre. Ifølge Dagens Nyheter i Sverige har Robert Sillerman, der ejer retten til at bruge Elvis-navnet kommercielt, planer om at ændre området. I den forbindelse forsvinder hotellet, der er opkaldt efter et af Elvis Presleys første hits fra 1956. Teksten til det legendariske nummer blev skrevet af en Nashville-guitarist, der i avisen læste om en mand, der i afskedsbrevet før sit selvmord blot havde skrevet ordene ”I walk a lonely street”. Demoversionen, der skulle præsenteres for den unge Elvis, blev sunget af en lokal countrysanger på den måde, som bagmændene forestillede sig Elvis ville synge den. Elvis var begejstret og overtog stilen på Heartbreak Hotel – også selvom demosangeren ikke brød sig om den unge rock'n'roll-sanger og var sikker på, at denne Mr. Presley hurtigt ville være glemt igen… (12. marts 2006)

The Wall i Israel og Aalborg
Roger Waters, der tidligere var frontmand i Pink Floyd, er kommet i søgelyset hos palæstinensere forud for en koncert i Tel Aviv i juni. Ifølge Politiken har flere palæstinensiske organisationer henvendt sig til Waters for at få aflyst koncerten. De mener, at Waters, der skrev Another Brick in the Wall om at nedbryde omgivelsernes mure, ved sin tilstedeværelse støtter den sikkerhedsmur, som Israel er ved at opføre i Jerusalem. Roger Waters selv vil ikke svigte sine fans i Israel, med henvisning til at han heller ikke ville aflyse en koncert i England på grund af uenighed med Tony Blairs udenrigspolitik. Roger Waters kendte sange fra Pink Floyd-tiden kan også opleves i Aalborg Kongres & Kultur Center på søndag. Musicalen Off the Wall er en hyldest til Pink Floyd med lysshow, storskærme og numre som Money, Shine On You Crazy Diamond og naturligvsi Another Brick in the Wall. (12. marts 2006)

Johnny Cash på Broadway
Musikken fra den legendariske countrysanger Johnny Cash har fået en vældig opblomstring i forbindelse med filmen Walk the Line, og nu er det tid til endnu en hyldest til the man in black. Mange af Cash' sange indtager nemlig meget snart Broadway i en anderledes musical, hvor ingen skal spille Johnny Cash selv, og hvor der ikke er en kunstigt konstrueret historie til at binde numrene sammen. Musicalen er opkaldt efter et af Cash' mest kendte numre, Ring of Fire, som hans senere hustru June skrev om at være forelsket i den selvdestruktive Johnny. Junes søster Anita indspillede den som Love's Fiery Ring, men efter at Johnny Cash drømte, at han sang den til lyden af de karakteristiske, mexicanske mariachi-trompeter, tog han den også til sig. Musicalen Ring of Fire har premiere på Broadway søndag. (5. marts 2006)

Gasolin' i biffen
I denne uge er der biografpremiere på den længe ventede dokumentarfilm om og med Gasolin'. Filmen handler især om de uenigheder og konflikter, som prægede Gasolin' gennem hele deres levetid, og som også havde betydning for gruppens navn. Nogle af medlemmerne holdt på, at de skulle kalde sig Pink Alice, men Kim Larsen stod fast på Jackie Boo Flight. Franz Beckerlee sagde, at deres tilhørere skulle kunne bruge deres musik til at blive tanket op, før de kunne køre videre. En af beboerne i Sofiegården på Christianshavn, hvor bandet øvede, tilføjede, at så burde de da hedde Gasoline, som er det engelske ord for benzin. Dermed var der fundet et navn til Danmarks største rockband – og til den film, der har premiere på fredag. Læs mere om Gasolin's historie på Fifidong.dk (5. marts 2006)

Folkrock fra The Boss
For første gang nogensinde vil Bruce Springsteen udsende en plade udelukkende med genindspilninger af andres numre. Ifølge Rollingstone.com er The Boss i gang med at færdiggøre et album med amerikanske folkrocksange, og hovedvægten vil ligge på et af hans idoler, Pete Seeger. Hvis Springsteen udvælger nogle af Seegers mest kendte sange, vil vi blandt andet kunne opleve en ny version af Where Have All the Flowers Gone, som Pete Seeger skrev med inspiration fra romanen Stille flyder Don af den russiske Nobelprismodtager Mikhail Sholokhov. Historien foregår omkring Første Verdenskrig og den russiske revolution, og Pete Seeger så både romanen og Where Have All the Flowers Gone som en opfordring til fred. Måske kan man meget snart høre Bruce Springsteens fortolkning, da albummet efter sigende er i butikkerne allerede i maj. (5. marts 2006)

Johnny Cash på Broadway
Musikken fra den legendariske countrysanger Johnny Cash har fået en vældig opblomstring i forbindelse med filmen Walk the Line, og nu er det tid til endnu en hyldest til the man in black. Mange af Cash' sange indtager nemlig meget snart Broadway i en anderledes musical, hvor ingen skal spille Johnny Cash selv, og hvor der ikke er en kunstigt konstrueret historie til at binde numrene sammen. Musicalen er opkaldt efter et af Cash' mest kendte numre, Ring of Fire, som hans senere hustru June skrev om at være forelsket i den selvdestruktive Johnny. Junes søster Anita indspillede den som Love's Fiery Ring, men efter at Johnny Cash drømte, at han sang den til lyden af de karakteristiske, mexicanske mariachi-trompeter, tog han den også til sig. Musicalen Ring of Fire har premiere på Broadway søndag. (5. marts 2006)

Vimmersvej i retten
I forrige uge blev en af musikhistoriens mest bemærkelsesværdige retssager afgjort. Det blev en sejr til arvingerne til den sydafrikanske sanger, der skrev musikken til Mbube, der også er kendt som The Lion Sleeps Tonight og på dansk som Vimmersvej med Bamses Venner. Solomon Ntsele skrev sangen i 1939 om sine barndomsoplevelser med at jage løver, der gik på rov blandt familiens kvæg, og ad omveje nåede Mbube til USA. Her optrådte Pete Seegers gruppe The Weavers med den under titlen Wimoweh uden en egentlig tekst – og uden at kreditere komponisten. Senere blev The Lion Sleeps Tonight-teksten skrevet, og selvom flere af medlemmerne var pinligt berørte over sangen, blev den udsendt som B-side på en single med gruppen The Tokens. Resultatet blev en verdenssucces med millionindtægter – men ikke til Solomon Ntsele, der døde med 25 dollars på bankbogen. Efter mange år retssager har hans arvinger nu fået copyright til deres fars løvesang. (27. februar 2006)

Den lyserøde panter
Når Den lyserøde Panter på fredag indtager de danske biografer, er det med den originale titelmelodi i højttalerne. Komponisten Henry Mancini skrev det karakteristiske Pink Panther-tema til de oprindelige film med Peter Sellers, og den listige saxofon blev også flittigt brugt i tegnefilmene med den lyserøde panter. Nu er det komikeren Steve Martin, der spiller hovedrollen, men det klassiske filmtema, som Mancini skrev hjemme i privaten og vandt en Grammy for, er stadig med. Det er endda saxofonisten fra den første indspilning i 1963, Plas Johnson, der igen spiller Henry Mancinis musik i den nye film. (27. februar 2006)

MC Hammer sælger ud
MC Hammer var en af de allerstørste rapsucceser i starten af 1990erne, og U Can't Touch This var nr. 1 på hitlisterne i mange lande. Succesen blev i de følgende år forsøgt fulgt op af Stanley Burrell, som rapperen rigtigt hedder. Han fik sit kælenavn Hammer i sin tid som hårdtslående baseballspiller i Oakland, og nogle af hans medspillere hjalp med at finansiere hans første tid som rapper, før gennembruddet kom. Millionerne rullede ind, men allerede i 1996 blev MC Hammers selskaber erklæret konkurs. Den økonomiske oprydning har trukket ud i mange år og inkluderer blandt andet salg af musikrettighederne. Vil du købe retten til U Can't Touch This og andre Hammer-hits, skal du slå til inden tirsdag d. 28. februar… (20. februar 2006)

Barry Manilow er tilbage på toppen
Det er efterhånden mange år siden, at Barry Manilow havde succes med numre som Copacabana og Mandy, men pludselig er han tilbage på toppen af hitlisten. Den aldrende popsmed har udsendt pladen The Greatest Songs of the Fifties, der rummer store sange fra 1950erne, så som Unchained Melody, Venus og What a Difference a Day Made. I USA blev albummet udsendt lige op til Valentins Dag i sidste uge, og det har tilsyneladende være en romantisk gave hos mange par. Pladen gik direkte ind på førstepladsen i USA og blev Manilows første nr. 1 siden 1977. Til Billboard sagde Barry Manilow: ”Jeg har haft nogle helt fantastiske oplevelser gennem min karriere, men denne slår alt. Hvis man lever længe nok, er intet umuligt”. (20. februar 2006)

Dansk Depeche Mode-plade
Det er en spændende tid for danske Depeche Mode-fans. I dag er det 25 år siden Depeche Modes debutsingle blev udsendt, på lørdag spiller gruppen i Parken i København, og på mandag udkommer en særlig dansk hyldestplade. Unge stjerner som Diefenbach, Moi Caprice og nordjyske Figurines har hver fortolket eller fordansket et af de gamle Depeche Mode-hits på pladen DMDK. DJ'en Anders Remmer leverer også en ny version af gruppens store gennembrud Just Can't Get Enough. Vince Clark, der oprindeligt var med i Depeche Mode, skrev sangen med inspiration fra Spandau Ballet-nummeret To Cut a Long Story Short – og forlod bandet kort tid efter. Han fik senere succes med Yazoo og Erasure. (20. februar 2006)

MC Hammer sælger ud
MC Hammer var en af de allerstørste rapsucceser i starten af 1990erne, og U Can't Touch This var nr. 1 på hitlisterne i mange lande. Succesen blev i de følgende år forsøgt fulgt op af Stanley Burrell, som rapperen rigtigt hedder. Han fik sit kælenavn Hammer i sin tid som hårdtslående baseballspiller i Oakland, og nogle af hans medspillere hjalp med at finansiere hans første tid som rapper, før gennembruddet kom. Millionerne rullede ind, men allerede i 1996 blev MC Hammers selskaber erklæret konkurs. Den økonomiske oprydning har trukket ud i mange år og inkluderer blandt andet salg af musikrettighederne. Vil du købe retten til U Can't Touch This og andre Hammer-hits, skal du slå til inden tirsdag d. 28. februar… (20. februar 2006)

Sinatra gør comeback
Sidst Frank Sinatra optrådte i England, var i 1992, men i denne uge vender han tilbage med et stort show – selvom han i mellemtiden er død! Ol' Blue Eyes gik bort i 1998, men to producere har med Sinatra-familiens velsignelse skabt et show med livemusik og Frank Sinatra selv ved mikrofonen. Showet skabes ud fra gamle tv-optrædener på storskærm, dansere, kor og et 24 mand stort orkester, der spiller live til optagelserne af Sinatras vokal. Ifølge idémanden Joshua Rosenblum havde croonerens efterladte aldrig tidligere givet tilladelse til et Sinatra-show, men de gik med på idéen, fordi det udelukkende var Frank Sinatra, der skulle optræde som Frank Sinatra. Legenden er “på scenen” i London Palladium på fredag. (13. februar 2006)

Simple Minds i Danmark
Den skotske gruppe Simple Minds beviste med deres deltagelse på Grøn Koncert for nogle år siden, at de stadig er populære i Danmark. Gruppen tog deres mærkværdige navn fra linjen ”he's so simple-minded, he can't drive his module” i David Bowie-sangen Jean Genie, og siden 1978 har Simple Minds udgivet hele 17 plader, senest med Black and White 050505 fra september. I år er der to muligheder for at opleve bandet, der havde deres storhedstid i 1980erne. Simple Minds er på plakaten ved sommerens Nibe Festival, men allerede på tirsdag afslører de om turnéformen er i orden, når de spiller på Vega i København. (13. februar 2006)

Temptations lever stadig
De seneste år har adskillige kunstnere fundet den gamle sangskat fra Motown frem, og nu blander en de oprindelige grupper fra dengang sig også i koret. The Temptations lever stadig i bedste velgående og har netop udsendt pladen Reflections med genindspilninger af blandt andet Ain't No Mountain High Enough, I'll Be There og What Becomes of the Brokenhearted. Det nye album indeholder også en sang, som Michael Jackson og hans brødre i Jackson 5 oprindeligt indspillede. Flere folk på pladeselskabet Motown var dog bekymrede for at udgive Never Can Say Goodbye . De mente, den måske ville kunne ødelægge Jackson 5's ”drengede” image, men Motown-bossen tog den endelige beslutning. Og i dag kan sangen så være med til at give The Temptations et yngre udtryk, end dåbsattesterne ellers kan retfærdiggøre… (13. februar 2006)

108 Grammy-priser
Intet mindre end 108 statuetter blev uddelt i lige så mange kategorier, da årets amerikanske Grammy-priser blev afsløret onsdag aften. Til gengæld kom prisuddelingen omkring nichekategorier som Bedste Hawaii-plade og Bedste Polkaalbum. I en af de mest prestigefyldte kategorier kæmpede store stjerner om at have skrevet Årets Bedste Sang, heriblandt U2 , som vandt for Sometimes You Can't Make It On Your Own. Nummeret er ment som en hyldest til forsangeren Bonos far, og en linje som ”you are the reason the opera is in me” er for eksempel en henvisning til faderens kærlighed til opera. De andre nominerede i samme kategori var Devils and Dust med Bruce Springsteen, Mariah Careys We Belong Together, soulsangeren John Legends Ordinary People og Bless the Broken Road med countryduoen Rascall Flatts. (9. februar 2006)

Pris til James Taylor
Sangeren James Taylor blev i dag vist den store ære at blive udnævnt til National Academy of Recording Arts and Sciences 2006 MusiCares Person of the Year. Prisen med det kluntede navn uddeles hvert år af en amerikansk kulturorganisation til en person, der har bidraget til både kunst og velgørenhed, og James Taylor blev anerkendt for sin indsats i både musik, miljø og sociale forhold. Blandt Taylors mest kendte sange er How Sweet It Is og indspilningen af hans gode veninde Carole Kings You've Got a Friend. (6. februar 2006)

Michael Jacksons videosingler
Michael Jackson har haft nogle hårde år med medieballade og retssager, og hans opsamling The Essential Michael Jackson solgte langt fra tilfredsstillende midt i postyret. Derfor har The King of Pop – eller måske rettere hans pladeselskab – planlagt en anderledes lancering af fortidens succeser. Ifølge BBC hedder projektet Visionary: The Video Singles og er nyskabende på den måde, at der skal udgives en række singler med dualdisc-teknik. Det vil sige, at der er musik på den ene side af CD'en og musikvideo på den anden. Den første udgivelse i serien er Thriller , der i 1983 blev et kæmpehit, blandt andet på grund af netop videoen. Den famøse stemme, der på nummeret taler som en røst fra graven, tilhører skuespilleren Vincent Price, og han kunne dengang vælge mellem en procentdel af albumsalget eller at få 20.000 dollars kontant for sin indsats. Set i bakspejlet traf han det forkerte valg, da han valgte et kontant honorar – og Thriller blev derefter det bedste sælgende album i musikhistorien. (6. februar 2006)

Skriv til MUSIKBREVKASSEN »

Har du et spørgsmål til MUSIKBREVKASSEN?

- Er du på jagt efter en sang, du ikke ved, hvad hedder?

- Skal du have afgjort et væddemål?

- Grubler du over et musikalsk mysterium?

Så skriv til tor@musikbrevkassen.dk .

Pest, kolera og Big Fat Snake
Man kan ikke beskylde medlemmerne af Big Fat Snake for at ligge på den lade side. Trods jævnlige pladeudgivelser og masser af udsolgte koncerter de seneste år har rockslangerne alligevel fundet tid og energi til at indspille pladen Between the Devil and the Big Blue Sea. Den mærkværdige titel svarer til det danske udtryk om at skulle vælge mellem pest og kolera. ”Det er et udtryk, som jeg faldt over i en bog. Det udtrykker, at man er fastlåst i en ubehagelig situation, men man skal ikke tolke valget af titel som om, det er sådan vi har det i Big Fat Snake. Vi har det faktisk sjovere sammen end nogensinde”, har forsanger Anders Blichfeldt fortalt. Pladen udkommer på fredag, og du kan læse anmeldelse af den ved at klikke her . (30. januar 2006)

Neil Young på film
Sundance Film Festivalen, der sluttede i weekenden, er kendt som stedet for eksperimenter og små, uafhængige filmselskaber, og i år var der blandt andet premiere på en dokumentarfilm om den legendariske musiker Neil Young . Filmen, der hedder Neil Young: Heart of Gold, er en koncertfilm med både nogle af Young mest kendte numre og sange fra hans seneste plade. Filmtitlen er hentet fra en af Neil Youngs kendte sange fra 1972. Året forinden var han kommet til skade med sin ryg, og det gjorde det svært for ham at spille el-guitar. I stedet fandt han sin akustiske guitar frem og skrev en serie melankolske, countryinspirerede sange og indspillede dem i Nashville med lokale musikere, blandt andet Heart of Gold , som var stærkt medvirkende til succesen med pladen Harvest. (30. januar 2006)

Johnny Cash i biografen
De amerikanske filmanmeldere er meget begejstrede, og i denne uge får deres danske kolleger også mulighed for at ytre sig om Walk the Line. Filmen handler om den unge Johnny Cash's vej mod berømmelse i midten af 1950erne og er opkaldt efter sangerens store gennembrudshit. Efter en koncert talte Johnny Cash med musikeren Carl Perkins om alle de fristelser, livet som musiker førte med sig, selvom han havde en kæreste derhjemme. Perkins sagde til ham: ”Johnny man, you gotta be true, you gotta walk the line”. Cash satte sig med det samme ned og skrev I Walk the Line på baggrund af Carl Perkins' opsang. Ved en tilfældighed gengældte Cash senere denne tjeneste, da han introducerede Perkins for udtrykket ”Don't step on my blue suede shoes”, der blev grundlaget for Carl Perkins' største hit. Filmen om Johnny Cash har dansk premiere på fredag. (30. januar 2006)

 

Musikbrevkassen.dk © 2005 • Tor Bagger