FORSIDEN | OM MUSIKBREVKASSEN | BAG HITTET | ANMELDELSER | NYHEDER | BREVKASSE |

MUSIKBREVKASSEN »

Nyheder fra musikkens verden - men altid med udgangspunkt i den gode sang, dens tilblivelse og dens unikke historie.

 

Nye historier hver uge.  

Anderledes musiknyheder »

Billy Joels krigsjulesang

Ugens julesang: Mary's Boy Child

Celine slukker i Las Vegas

Ugens jlesang: Jul det' cool

--------------------

Læs unikke musikhistorier og baggrundshistorier om kendte sange på musikbrevkassen.dk.

Der er nye, aktuelle historier hver uge.

Anderledes musiknyheder »

Her kan du læse unikke musikhistorier og baggrundshistorier om kendte sange. Der er nye, aktuelle historier hver eneste uge.

MUSIKNYHEDERNE OPDATERES FREMOVER PÅ MUSIKBREVKASSENS NYE BLOG - klik her

Beatles-klassiker med rap
Det er aldrig tidligere sket, at en gruppe har fået officiel tilladelse til at sample et nummer med The Beatles og således bygge et nyt nummer op omkring et gammelt brudstykke. Ikke desto mindre har den amerikanske rapgruppe Wu-Tang Clan fået lov til at bruge en bid af While My Guitar Gently Weeps, og George Harrisons søn Dhani medvirker endda på det nye nummer The Heart Gently Weeps. Den del af titlen, der er fælles for de to numre, dannede også oprindeligt grundlag for sangen. George Harrison læste den ældgamle kinesiske lærebog I Ching og ville bruge nogle af de filosofiske principper i sin sangskrivning. Han besluttede sig for at skulle anvende de første ord i en tilfældig bog til en ny sang, og da han fandt en bog på en hylde hos sine forældre, indgik ordene ”gently weeps” i indledningen. Hvordan inspirationen er ført videre til rapperne i Wu-Tang Clan, kan høres på myspace.com/wutang. (2. januar 2008)

Ugens nytårssang: Happy New Year
Mens der hvert år udgives nye julesange med kendte kunstnere, er nytårssange lidt af en sjældenhed. Til at markere indgangen til det nye år vælger de fleste radio- og tv-stationer derfor hvert år at bruge ABBAs Happy New Year, som egentlig blev skrevet som en del af en musical. Happy New Year er meget kendt, men blev faktisk ikke udsendt som single, da den udkom i 1980 – i hvert fald ikke i den version, vi kender herhjemme. I de spansktalende lande blev den lanceret på single med titlen Felicidad, men først i forbindelse med årtusindskiftet blev den ”originale” Happy New Year udgivet som single. Til gengæld blev Björn og Bennys idé om den nytårsmusical, hvor Happy New Year skulle indgå, aldrig til noget. (2. januar 2008)

Billy Joels krigsjulesang
Det er flere år siden, Billy Joel annoncerede, at han ville trække sig ud af popbranchen blandt andet sine klassiske kompositioner for at hellige sig. Det rytmiske hjerte banker dog stadig, så op til jul har Billy Joel skrevet en noget usædvanlig julesang – som han ikke engang selv medvirker på. Nummeret er skrevet på baggrund af breve, han har modtaget fra amerikanske soldater i Irak og Afghanistan, og beskriver krigens realiteter. For at give den barske julesang en ung ”soldats” stemme – og for at hjælpe et talent frem i musikbranchen – har han foræret Christmas in Fallujah til sit bysbarn Cass Dillon fra Long Island. Overskuddet fra Christmas in Fallujah går til amerikanske krigsveteraner, og du kan høre sangen her - eller se en liveoptagelse her. (17. december 2007)

Ugens julesang: Mary's Boy Child
Første gang verden for alvor nynnede med på sangen om Mary’s Boy Child, var i 1956, da Harry Belafonte gjorde den til et stort julehit, og siden da har så forskellige kunstnere som Mahalia Jackson, Roger Whittaker og De Nattergale indspillet den. Gennem de sidste næsten 30 år har den mest populære version dog været med Boney M. I hitlistebogen 1000 UK #1 Hits fortæller Boney M-sangerinden Marcia Barrett, at det føltes som om, Boney M blev holdt sammen af en åndelig kraft, og at de derfor var glade for at optræde med ”spirituelle” sange. Netop derfor tog gruppen fat i det lille juleevangelium, som Mary’s Boy Child udgør, og kombinerede den sidst i nummeret endda med Oh My Lord. Mary’s Boy Child findes naturligvis også på juleopsamlingen Christmas With Boney M, der er udkommet i år. (17. december 2007)

Celine slukker i Las Vegas
På lørdag optræder Celine Dion for sidste gang med sit store Las Vegas-show, der har været på scenen flere end 3000 gang siden premieren på Ceasar’s Palace i marts 2003. Showet, der er blevet set af over tre millioner mennesker, hedder A New Day, opkaldt efter Celine Dions hit A New Day Has Come. Svenskerne Stephan Moccio og Aldo Nova havde netop Celine Dion i tankerne, da de skrev sangen, der både blev et singlehit, en albumtitel og et shownavn. Aldo Nova kender Celine, så han kendte både til hendes kvaler med at blive gravid og til hendes glæde over at blive mor, og disse ting gav idéer til teksten. Hvad ”den nye dag” bringer, når Las Vegas-aftalen ophører, må fremtiden vise, men minderne kan bevares via den nye DVD A New Day Live in Las Vegas med fem timers optagelser fra og om showet. (9. december 2007)

Ugens julesang: Jul det' cool
Når man taler om moderne julesange, er det umuligt at komme uden om Jul det’ cool. Rapgruppen MC Einar tog fat i en amerikansk hiphop-tendens med at lave kritiske julesange, da de i 1988 satirisk udstillede de sider af julen, der handler om blandt andet forbrugerræs og stress. I bladet Koda har MC Einar-medlemmet Nikolaj Peyk fortalt, at nummeret blev skabt i løbet af en enkelt dag, men at Jul det’ cool ikke er nogen guldgrube trods dens årligt tilbagevendende succes. ”Det sker, at folk kommer hen til mig og siger: Du bliver nok rig her i december! Men sandheden er, at vi kun får ca. 17 procent af rettighedspengene – resten går til Leroy Andersons arvinger, fordi han har skrevet den lille bid musik, vi brugte”, har Peyk sagt med henvisning til brudstykket af Sleigh Ride, der bliver brugt som baggrund på Jul det’ cool. (9. december 2007)

Regering med rockmusiker
Forleden dag afslørede den nyvalgte australske premierminister Kevin Rudd sin regering, og på en af ministerposterne finder man en kendt rocksanger. Peter Garrett bliver miljøminister, men selvom han har en fortid som forsanger i bandet Midnight Oil, er hans politiske engagement mange år gammelt. Gruppens mest kendte sang var endda meget politisk. I 1988 hittede Midnight Oil stort med Beds Are Burning, der herhjemme i mange år også blev brugt som kendingsmelodi i P3-programmet Kronsj. Beds Are Burning handler om, at Australien burde give det indfødte Pintupi-folk deres landområder tilbage, hvilket i mange år har været en politisk varm kartoffel. Ved OL i Sydney fremførte Midnight Oil sangen ved afslutningsceremonien iført trøjer med ordet ”Sorry” for at undskylde, at premierminister John Howard ikke selv ønskede at undskylde for behandlingen af de oprindelige australske folk. Nu er rollerne byttet om: Sangeren sidder i regering, og Howard undskylder for sit valgnederlag. (2. december 2007)

Ugens julesang: Grandma Got Run Over
Herhjemme har Linie 3 i mange år spredt utraditionel julestemning med ”Bedste blev kørt over af et rensdyr”, men nu er den originale, amerikanske version af sangen i gang med at blive centrum for en stor retssag. Grandma Got Run Over, som den hedder, har nemlig dannet grundlag for en tegnefilm, der har kørt i nogle år, og nu bliver sangens ophavsmand Elmo Shropshire slæbt i retten af et firma – endda midt i den søde julemåned. Firmaet mener, de har købt rettighederne til at lave produkter med udgangspunkt i tegnefilmen, men Shropshire holder på, at det kun gælder figurerne i filmen, og ikke selve sangen. Han har nemlig også separate aftaler med firmaer, der producerer julepynt og –tøjdyr med sangen indbygget. Grandma Got Run Over kunne høres første gang i 1979 på californiske radiostationer, men år efter år hoppede så mange med på spøgen, at nummeret blev officielt udsendt i 1984. (2. december 2007)

Ny gammel ABBA-plade
Selvom der er mange højdepunkter at pege på, regnes pladen The Album som en af ABBAs allerbedste. The Album er blevet genudsendt flere gange, men alligevel er der i denne uge udgivet en ny CD- og DVD-version af pladen, der blandt andet er kendt for Thank You For the Music. I starten af juni 1977 indspillede ABBA den første, meget cabaret-agtige version af nummeret, hvor Agnetha forsøgte at synge som Doris Day. Gruppen var dog ikke tilfredse med resultatet, så sangen blev gemt væk i halvanden måned, før de gudskelov besluttede sig for at give den en chance til. I andet forsøg ramte de en stil, de var tilfredse med, og en klassiker var født. På den nye udgave af The Album findes også en spansk version af Thank You For the Music samt tv-klip og koncertoptagelser. (26. november 2007)

Motown-lyden besøger Aalborg
Mange legendariske soulpop-hits blev skabt i Detroit i 60’erne og 70’erne, og en hel genre blev opkaldt efter byens kælenavn, Motown, der skyldes Detroits omfattende bilindustri. Sidst på ugens lander Motown-lyden, -minderne og –stemningen midt i Aalborg i form af showet Dancing in the Streets – med et titelnummer, der i 1964 forvandlede Martha Reeves fra sekretær til stjerne. Hun havde arbejdet på Motown-pladeselskabet som sekretær og hjalp også med at indsynge demoversioner af nye sange, så de rigtige stjerner kunne blive præsenteret for dem. Lidt efter lidt kunne producerne fornemme, at Martha måske burde være mere og andet end sekretær og studiehjælper, og Dancing In the Street blev det største hits for Martha & The Vandellas. På søndag fremføres det som titelnummer til det store Motown-show i Aalborg Kongres & Kultur Center. (26. november 2007)

tv-2 og Jesus fra Jylland
tv-2 udsender i dag en ny plade, blandt andet med sangen Jesus fra Jylland. Ud over at være en opsigtsvækkende titel er Jesus fra Jylland faktisk også en betegnelse for forsanger Steffen Brandt, og det er heller ikke første gang, kælenavnet Jesus fra Jylland indgår i en sang. I 1990 lavede komikertrioen Plat med Michael Carøe, Peter Kær og Mads Keiser en slags hyldest til Steffen Brandt med titlen Profeten og lillemor, hvor de i omkvædet sang ”Jesus fra Jylland – giv os et svar”. tv-2’s egen Jesus-historie kan høres på den nye plade For dig ku’ jeg gøre alting, der også indeholder hittet s.o.m.m.e.r. (19. november 2007)

Ace of Base-koncert i Danmark
På fredag giver en af de største skandinaviske popsucceser nogensinde koncert i Danmark. Svenske Ace of Base brød igennem i starten af 90’erne, og dørene til det store internationale marked blev åbnet i 1992 med sangen All That She Wants, som oprindeligt skulle have heddet Mister Ace. En af historierne om sangen går på, at gruppen havde givet den dygtige producer Denniz Pop et demobånd, som under hans ferie satte sig fast i hans båndoptager. Han fik derfor hørt udkastet til All That She Wants så mange gange, at han fik tilpas mange idéer til, hvad der skulle laves om, for at den kunne blive et hit. Og mon ikke både All That She Wants, The Sign og Beautiful Life er på programmet fredag aften ved koncerten i KB-Hallen. (19. november 2007)

Spice Girls i bakspejlet
Det forgangne år har budt på en række opsigtsvækkende gendannelser af gamle popgrupper, og en af dem har i denne uge for første gang nogensinde udsendt en opsamlingsplade. Efter seks års pause er Spice Girls tilbage, og deres nye Greatest Hits indledes naturligvis med hittet Wannabe, der nærmest fra den ene dag til den anden gjorde dem til ikke bare en popsucces, men et fænomen. Spice Girls-pigerne skrev Wannabe sammen med produceren Matt Rowe, der havde skabt en grundrytme, som de fem piger brugte til idéudviklingen. ”De fandt på en masse små bidder uden at spekulere over vers, omkvæd, bridge eller over, hvad der skulle bruges hvor. Og så syede vi bare til hele sammen”, har Rowe fortalt i bogen Wannabe. De gamle hits er sammen med et par nye sange samlet på deres Greatest Hits. (12. november 2007)

25 år med Thriller
For nylig var en forestilling med samme navn i Aalborg, og nu er Michael Jacksons Thriller igen på færde. Den 1. december er det 25 år siden, Jacksons legendariske album blev udsendt, og det markeres nu med en jubilæumsudgivelse af pladen, der egentlig skulle have heddet Starlight. Det oprindelige udkast til sangen Thriller hed nemlig Give Me Starlight, men undervejs i processen ændredes teksten, så gyseruniverset i Thriller blev skabt. Thriller-sangen, -videoen og –albummet blev en enestående succes, og på mandag kan alle Jackson-fans stille sig klar i pladeforretningerne for at få fingre i den nye jubilæumsudgivelse. (12. november 2007)

Bamse og Kongen
Man kan vel godt kalde det, som Flemming ”Bamse” Jørgensen har gravet frem på sit nye album, for ”gammelt guld”. Bamse har fortolket gamle Elvis Presley-ballader, hvilket vil sige, at sangene på pladen Love Me Tender som udgangspunkt er ca. 30-50 år gamle – mens to af sangene faktisk har rødder i 1800-tallet. Melodien til titelnummeret Love Me Tender er næsten 150 år gammel, eftersom den er baseret på den amerikanske borgerkrigssang Aura Lee, og Can’t Help Falling in Love blev skrevet hen over det klassiske stykke Plaisir D’Amour. Det er således ikke kun Bamse, der låner i fortiden, det gjorde også Kongen selv. Love Me Tender, der udkom i mandags. Bamse har været i Memphis og Nashville for at finde de rette omgivelser til indspilningerne til pladen, der udkommer mandag. (4. november 2007)

Take That er "back for good"
Danmark får snart besøg af en af pophistoriens største grupper. Take That, der som en af de få gendannede grupper har formået at blive populære for andet og mere end blot deres gamle hits. Deres album Beautiful World gav dem således et stort comeback sidste år, men der er også gamle succeser på deres koncertrepertoire, blandt andet deres ubetinget største hit Back for Good. Da de ved en engelsk prisuddeling i 1995 fremførte Back for Good for første gang, skabte det så meget postyr, at udgivelsesdatoen for sangen blev rykket intet mindre end seks uger for at imødekomme den enorme efterspørgsel. Gruppens sangskriver Gary Barlow skrev ellers nummeret på blot et kvarter, fordi der midt i 90’erne var et stort krav om, at Take That hele tiden skulle kunne levere nye hits. Det gør gruppen nu igen, blandt andet i Gigantium i Aalborg fredag og lørdag og i Forum i København søndag. (4. november 2007)

Sølvbryllups-skilsmisse i Simply Red
Det er de færreste, der bevidst planlægger, at en skilsmisse skal finde sted i forbindelse med deres sølvbryllup, men det er nærmest den beslutning, der er truffet i Simply Red. Forsangeren Mick Hucknall har tegnet Simply Red udadtil, særligt efter udskiftninger i bandet de seneste år, men nu slutter en æra også snart for ham. På engelske Gold Radio fortalte han i weekenden, at når Simply Reds turné slutter i 2009, er det også enden på Simply Red. Gruppen blev dannet i 1984 og bleb opkaldt efter Micks kælenavn ”Simply Red”, som han havde fået dels på grund af sin hårfarve, dels sine politiske sympatier og dels sin forkærlighed for fodboldholdet Manchester United i deres karakteristiske røde trøjer. Efter 25 år med Simply Red-hits som Money’s Too Tight to Mention, If You Don’t Know Me by Now og Something Got Me Started, vil Mick Hucknall nu søge nye kreative græsgange. (29. oktober 2007)

Purple Rain er det største soundtrack
Herhjemme ville vi nok pege på Midt om natten og Den eneste ene, men på en international liste over de bedste soundtrack må de vige pladsen. Det kommende nummer af bladet Vanity Fair ledsages af specialmagasinet Movies Rock om film og musik. Her har redaktørerne på en Top 50 udpeget de bedste filmsoundtrack nogensinde, og Princes legendariske Purple Rain fra 1984 topper listen. Prince lod sig inspirere til titelnummeret, da han under sine turnéer flere gange løb på sangeren Bob Seger. Ifølge The Rolling Stone forstod Prince ikke, hvad folk så i Seger, men han besluttede sig for prøve at skrive en sang med inspiration fra flere genrer, ligesom flere af Bob Segers ballader. Resultatet Purple Rain lægger navn til det soundtrack, der nu er udråbt som det bedste nogensinde. På de næste pladser er Beatles-filmen A Hard Day’s Night, reggaehistorien The Harder They Come og 90’er-succesen Pulp Fiction placeret. (29. oktober 2007)

Shakin' Stevens i Danmark

En af 80'ernes store stjerner er i den kommende uge i Danmark for at give fem koncerter – blandt andet med numre fra en del af karrieren, han ikke er helt stolt af. Da han i 60'erne kom med i et band, var der enighed om, at hans borgerlige navn ”Michael Barratt” ikke lød sejt nok i for en rock'n'roll-sanger, og uden større overvejelser fik den sprælske waliser kunstnernavnet Shakin' Stevens. Det store gennembrud kom i 80'erne, da han blev udstyret med poppede hits som You Drive Me Crazy, Oh Julie og A Rockin' Good Way, på trods af at han selv ikke helt kunne stå inde for genreskiftet. ”Jeg er ikke ubetinget stolt af alt, hvad jeg har gjort i min karriere. Men jeg vil ikke svigte de folk, som gerne vil høre de gamle sange”, har pladeaktuelle Shakin' Stevens fortalt til Politiken. Tirsdag deler han ud af hele repertoiret i Falconer Salen, torsdag i Odense Idrætshal, fredag i Musikhuset Esbjerg, lørdag i Aalborg Kongres & Kultur Center og søndag i Herning Kongrescenter. (21. oktober 2007)

Beatles-film atter i butikkerne

Strømmen af specielle Beatles-genudgivelser synes ustoppelig – for eksempel udkommer filmen Help! i en ny DVD-version i starten af november. Selve sangen Help! kendes som et energisk singlehit, men John Lennon havde faktisk skrevet nummeret som en langsom og mere Bob Dylan-agtig sang. Han fortalte i et Playboy-interview i 1980, at da Help! udkom i 1965, skreg han selv på hjælp: ”Jeg kunne ikke selv se det på det tidspunkt. Jeg skrev den bare, fordi jeg var blevet sat til at skrive den til filmen, men senere fandt jeg ud af, at jeg virkelig råbte om hjælp. Det var min 'Fede Elvis'-periode”, fortalte Lennon om Help! Du kan læse mere om filmen her og sangen her. Den nye, dobbelte DVD med Help!-filmen indeholder også soundtrack, interviews og en dokumentarfilm om tilblivelsen af Help! (21. oktober 2007)

Reggae-kongens mesterværk genudgives

Den egentlige 30-års-fødselsdag var i juni, men først her i efteråret bliver jubilæet for Bob Marleys mesterværk Exodus rigtigt markeret. Albummet fra 1977 genudgives for at nå ud til nye fanskarer, og i USA markedsføres det ifølge Billboard således direkte over for universitetsmiljøerne. Exodus, der indeholder numre som Jamming og One Love/People Get Ready, regnes af mange som en af 70'ernes vigtigste plader. Paradoksalt nok var Exodus den eneste plade, som den jamaicanske superstjerne indspillede udelukkende uden for Jamaica. En del af pladen blev nemlig skabt i London, hvor Bob Marley kom sig efter et attentatforsøg i Kingston. Genudgivelsen af Exodus vil også kunne fås sammen med en DVD med en koncert fra 1977. (15. oktober 2007)

Poul Krebs i en box

Da Poul Krebs i 2000 udsendte opsamlingspladen ”Minder lidt om eventyr”, sagde han til Ekstra Bladet, at han egentlig altid havde ment, at ”opsamlingsplader kunne man sgu da udsende, når man er blevet gammel”. Krebs'en er åbenbart blevet gammelt nok til, at han nu syv år senere atter er med på opsamlingsvognen, om end på en lidt anden måde. Han har nemlig samlet sine bedste og mest kendte sange i et boxset, der også indeholder mere sjældne optagelser fra hans snart 30 år lange karriere. Det vil sige, at fans kan få fingre i hidtil uudgivne numre samt sange, han har indspillet i andre sammenhænge og derfor ikke har haft med på ”de rigtige” Poul Krebs-plader. Box-udgivelsen Signatur med fem CD'er og en DVD er i butikkerne fra på mandag. (15. oktober 2007)

Nordjyder hylder R.E.M.

Der er et nordjysk islæt med på en ny CD, der hylder R.E.M. og en af bandets bedste plader. Det er 15 år siden, R.E.M. udsendte Automatic for the People, der blandt andet blev kendt for numre som Everybody Hurts, Man on the Moon og Drive. Den underlige titel på den populære plade er lånt fra en af bandets yndlingsspisesteder i hjembyen Athens i Georgia. Når man bestilte et måltid hos Weaver D's Delicious Fine Foods, svarede tjeneren hver gang ”Automatic” – og gjorde helt automatisk klar til at servere maden. Nu er den fremadstormende Vestbjerg-gruppe The Figurines som det eneste danske band med til at servere retterne på hyldestudgivelsen A Tribute to Automatic for the People. The Figurines har indspillet New Orleans Instrumental No. 1 i en ikke helt instrumental version. Hele udgivelsen kan downloades ganske gratis – her. (8. oktobe 2007)

Bob Dylan i box og mix

En lang række af Bob Dylans bedste sange er nu blevet samlet på ikke én eller to, men på hele tre CD'er med den simple titel Dylan. I samme ombæring har produceren Mark Ronson fået tilladelse til at remixe en af mesterens gamle sange, hvilket kun er sket én gang tidligere. Mark Ronson står også bag andet Amy Winehouses succes med blandt andet Rehab, og det kan godt høres på den remixede – eller måske rettere genindspillede – version af Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine). Sangen er oprindeligt fra 1966-pladen Blonde on Blonde, som Bob Dylan over for bladet Rolling Stone beskrev som ”det nærmeste jeg nogensinde er kommet den lyd, jeg hører i mit hoved”. Den lyd har Mark Ronson nu lavet en anelse om, og resultatet kan høres her. (8. oktobe 2007)

Yokos store fødselsdagsgave til John

Selvom det snart er 27 år siden, John Lennon blev dræbt, får han en stor fødselsdagsgave på tirsdag. Hans kone Yoko Ono talte i midten af 1960'erne med Lennon om at skabe et tårn af lys som en enorm kunstinstallation, som hun fører ud i livet. Blandt andet også fordi hun fik brug for et sted at placere næsten en halv million ønsker, som museumsgæster har hængt på hendes ønsketræer rundt om i verden, blandt andet på sommerens Just Use It-udstilling på Nordjyllands Kunstmuseum. Som en hyldest til Lennon får det færdige værk navnet Imagine Peace Tower, og ved foden af det høje tårn af lys vil ordene ”Imagine peace” kunne læses på 24 sprog. De mange sedler med ønsker vil blive gravet ned rundt om lystårnet og en skov af træer vil blive plantet ovenpå. Og selve tårnet, der er etableret på Island, vil lyse hvert år fra Lennons fødselsdag 9. oktober til hans dødsdag 8. december som en påmindelse om livets flygtighed. (2. oktober 2007)

Chaka Khan er tilbage efter 10 år

En stor stjerne er på banen igen efter næsten ti års pladepause. Chaka Khan er klar med albummet Funk This med både nye sange og fortolkninger af andres numre – ganske som hun har haft succes med før. For eksempel tog hun i 1984 fat i Prince-sangen I Feel For You, men produceren hentede på egen hånd en rapper i studiet for at lave den nu legendariske introduktion, hvor hendes navn blev rytmisk gentaget som ”Chaka Khan, Ch-Ch-Ch-Ch-Chaka Khan”. Sangerinden selv kunne ikke fordrage det, men lod sig overtale – og fik et kæmpehit ud af det. Også på sin comebackplade har Chaka Khan en Prince-sang med i form af Sign O' the Times, samt numre af blandt andre Jimi Hendrix og Joni Mitchell. (2. oktober 2007)

Solo-Supertramp på DVD

Hvis du hører til dem, der nød Supertramps gode melodier i 70'erne og 80'erne, har du nu fået en god anledning til at genopfriske minderne. Roger Hodgson, der var forsanger i gruppen har udsendt en live-DVD, der blandt andet indeholder koncertversioner af Supertramps The Logical Song, Give a Little Bit og Breakfast in America. DVD'en er dog opkaldt efter et andet af de gamle hits. Take the Long Way Home fra 1979 handler både om berømmelsens overfladiskhed og om at finde ”hjem”, altså at finde ro i sig selv. Hodgson bliver ifølge eget udsagn aldrig selv bliver træt af nummeret, som han end ikke helt forstod, mens han skrev det. Kan man ikke nøjes med koncerten på DVD'en Take the Long Way Home – Live in Montreal, så dukker Roger Hodgson også op i Sønderborg og Randers den 21. og 23. oktober. (24. september)

Michael Jackson-show i Aalborg

Michael Jackson kommer til Aalborg i næste uge – i hvert fald i form af musik, dans og videoer. Hele 30 engelske sangere, musikere, gospelkor og dansere kommer til byen med multimedieshowet Thriller Live, der er sat sammen af Jacksons hits og dansetrin. Mandskabet var også stort i den originale Thriller fra 1983, hvor Jackson var omgivet af ca. 20 zombiedansere i den bedste og dengang også længste og dyreste musikvideo nogensinde. Videoen fik premiere i amerikanske biografer som en slags forfilm til en anden film, hvilket betød, at mange fans købte billet, så Thriller-videoen, gav stående bifald og forlod biografen uden af se den efterfølgende film. Forhåbentlig bliver publikum dog siddende under hele forestillingen i Aalborg Kongres & Kultur Center på tirsdag. (24. september)

Beatles-musik i biograferne

På fredag er der international premiere på filmen Across the Universe om et forelsket par i fredsbevægelsernes og Vietnam-krigens tid. Handlingen bliver bundet sammen af overraskende nyfortolkninger af Beatles-sange, så filmen har naturligvis også fået sin titel efter en Beatles-sang, som John Lennon endda betragtede som en af sine bedste. På trods af det vidste gruppen ikke helt, hvad de skulle stille op med Across the Universe. De diskuterede de først, om den skulle udsendes som single, som B-side på en single, eller om den skulle gemmes til en EP-udgivelse. De nåede også at forære den væk til en Verdensnaturfonden-støtteplade, før den endelig fandt sin plads på LP'en Let It Be. Og med så mange forskelligrettede placeringer fra sangens første leveår er det vel egentlig meget passende, at den nu også er blevet til en film. Du kan se traileren her. (17. september 2007)

Barry Manilow tilbage i 70'erne

Efter 50'er- og 60'er-sange har Barry Manilow nu udsendt endnu et album i sin serie med årtiernes musik. Ikke overraskende er det med sange fra 1970'erne, og eftersom dette årti var Barry Manilows egen storhedstid, får man også en bonus-CD med akustiske versioner af ni af hans gamle hits. Det gælder sange som Mandy, Copacabana og nummeret med den misvisende titel I Write the Songs. For virkeligheden var det slet ikke Manilow selv, der skrev I Write the Songs. Det gjorde Beach Boys-medlemmet Bruce Johnston, og flere kunstnere indspillede faktisk I Wtrite the Songs, før den havnede hos Barry Manilow. Siden dengang i 1975 har Johnston betragtet Manilows version som den endegyldige I Write the Songs. Den har dog tilsyneladende ikke været mere endegyldig, end at Barry Manilow selv fandt på at støve den af igen på CD'en The Greatest Songs of the Seventies. (17. september 2007)

Tim, Celine og Nikolay & Julie

Selv hvis man ikke fulgte med i tv-serien om Nikolaj og Julie, husker man formentlig kendingsmelodien Right Next to the Right One, og nu er der udsigt til international succes for Tim Christensens ballade. Ifølge Jyllands-Posten har ingen ringere end Celine Dion nemlig fået fingre i sangen, der udspringer af noget mindre romantisk, end man skulle tro. Tim Christensen fik nemlig idéen på en bar, hvor han stod ved siden af en flot fyr. De kiggede begge på en pige i den anden ende af lokalet. ”Jeg syntes, at hun var helt vildt lækker, men hun kunne desværre kun få øje på min ven. Og så var den der lige pludselig, ”Hey, jeg står lige her, right next to the right one”, som jo så var min ven”, fortalte Tim Christensen til Berlingske for nogle år siden. Celine Dions indspilning udkommer på albummet Taking Chances 5. november. (10. august 2007)

Ringos stjernestunder samlet

Ringo Starr er sprunget med på opsamlingsvognen og har netop udsendt pladen Photograph: The Very Best of Ringo Starr med udvalgte sange fra hele hans solokarriere. Den indeholder naturligvis også den legendariske Beatles-trommeslagers hit fra 1974 You're Sixteen. Både Paul og Linda McCartney var med i studiet for at synge kor, og hvis du husker en underlig kazoo-solo midt i sangen, er det faktisk slet ikke en kazoo. Det er Paul McCartney, der forsøger at imitere en saxofonsolo. Nu er det spøjse hit med på Photograph-pladen, der ud over titelnummeret blandt andet også indeholder Back Off Boogaloo og Only You (And You Alone). (10. august 2007)

Foreigner i studiet igen

Det er i år 30 år siden debuten, men medlemmerne i Foreigner har ikke travlt med at arrangere rund fødselsdag. De arbejder nemlig på nye sange, men de når næppe samme højder, som da deres største hit blev skabt. Ifølge forsanger Mick Jones har han altid skrevet sine sange på baggrund af, hvad der er sket i hans eget liv, og i 1983 lå han i skilsmisse. I én sang sammenfattede han mange af de ting, han følte, og ved juletid gik han i studiet med band og et 30 mand stort kor. Hele flokken samledes i en cirkel, fremsagde i fællesskab Fadervor, og i denne nærmest magiske stemning indspillede de I Want to Know What Love Is. I øjeblikket indspiller Foreigner sangene til en ny plade, der måske først udkommer efter nytår. (5. september 2007)

Status Quo med gammel ven

Gennem nu fem årtier har britiske Status Quo leveret god, gedigen rock'n'roll, og det er der ikke lavet om på, når deres 33. album udkommer. På pladen In Search of the Fourth Chord er de genforenet med producenten Pip Williams, der også var med til at lancere succeser som In the Army Now, Whatever You Want og Rockin' All Over the World. Den sidstnævnte sang lånte Status Quo fra en soloplade med John Fogerty, der er kendt fra Creedence Clearwater Revival. Fogerty gav hverken interview eller koncerter i den periode, så sangen blev ikke et hit – i hvert fald ikke før Status Quo samlede den op i 1977. Når den nye Status Quo-plade udkommer på mandag, er det dog ikke med genbrugssange, men udelukkende nyt materiale. (5. september 2007)

Police i Århus

Indtil for nylig ville det have været utænkeligt, at man igen ville kunne opleve The Police sammen, men i denne uge er det muligt i Danmark. The Police gik i opløsning midt i 80'erne, og ifølge et interview, som Stewart Copeland fra The Police gav til Mixonline for nogle år siden, skyldtes det Stings stigende kontrol over den kunstneriske proces. ”Det er helt naturligt: At være selvkørende og at have en samlet vision, kunstnerisk, om hvad man vil gøre. Mozart samarbejdede ikke. Så selvom jeg havde disse store kampe med Sting, så anklager jeg ham ikke for det”, fortalte Copeland. I samme interview tvivlede han på, at en fælles turné nogensinde ville være mulig – men på lørdag er deres jubiluæmstour i Århus. (28. august 2007)

Shrek er på spil igen

De seneste års store tegnefilmshelt – eller antihelt – er den grønne trold Shrek, der endnu engang er klar til at indtage biograferne. Ligesom de første to vil også den tredje film være fyldt med musik. Blandt andet optræder Paul McCartneys gamle sang Live and Let Die i filmen. McCartney blev i starten af 70'erne opfordret til at skrive en sang til en ny James Bond-film, mens filmselskabet selv ville finde en sanger til at fremføre den. Men McCartney insisterede på, at han kun ville lege med, hvis hans eget band Wings kunne fremføre nummeret – og sådan blev det. Hvad Paul McCartney så siger til, at Live and Let Die i den nye Shrek-film fremføres af seks syngende frøer ved en begravelse, melder historien endnu ikke noget om. Den nye film Shrek den Tredje har dansk premiere på fredag. (28. august 2007)

Moonjams bedste på CD og DVD

Moonjam er hoppet med på opsamlingsbølgen, men på en lidt anden måde end de fleste andre bands. Det danske band med storhedstid sidst i 80'erne og først i 90'erne har netop udsendt opsamling, der indeholder én CD med de mest populære sange og én med de bedste instrumentale saxofonnumre, som gruppen også er kendt for. Gruppens mærkværdige navn har ofte været kilde til undren og fjollede fordanskninger, men ifølge historien er navnet Moonjam ikke så sært endda. De første musikere, der udgjorde Moonjam, mødtes nemlig i en periode og ”jammede” sammen på Christiania-spillestedet Månefiskeren. Hits som Belisa, Gennem ild og vand, Midsommernat og Sarai findes nu på Flashback - The Best of Moonjam, der også indeholder en koncert-DVD. (21. august 2007)

I seng med Lennon

Der er få pladeindspilninger, der får så stor bevågenhed, mens de står på, som John Lennon og Yoko Onos optagelser til Give Peace a Chance fik. Indspilningen fandt sted under deres ”Bed-in” i Montreal, hvor de på fredelig vis protesterede mod krig. John Lennon blev af en journalist bedt om at forklare formålet med denne happening, og det var efter sigende lidt tilfældigt, at han fik sagt ”All we are saying is give peace a chance”. Sætningen blev til en sang, og sangen blev indspillet på deres hotelværelse, omgivet af journalister og kendisser. Hele forløbet bliver nu skildret på en DVD med interview og tv-optagelser. DVD'en Give Peace a Song udkommer på mandag. (21. august 2007)

30 år uden The King of Rock'n'Roll

På torsdag er det 30 år siden, rockstjernen over dem alle gik bort. Den 16. august 1977 fandt Ginger Alden sin kæreste, Elvis Presley, liggende død på badeværelsesgulvet. Dagen markeres mange steder i verden, ikke mindst i Memphis, hvor Elvis' berømte hjem Graceland ligger. Blandt andet står skuespilleren Suzanna Leigh bag et træf, hvor fans kan møde mange af de folk, Elvis arbejdede sammen med i sine 31 film. Suzanna Leigh, der var Elvis' kæreste i filmen Paradise Hawaiian Style, beretter også selv om sine oplevelser med superstjernen, blandt andet om at kysse Elvis. ”Folk spørger tit, om han var god, og jeg svarer ofte: Jeg tror, han havde lidt erfaring”, har hun fortalt til CNN forud for den specielle gensynsfest. Elvis Presley blev 42 år gammel. (12. august 2007)

Katie Melua i Aalborg

På søndag har nordjyder og tilrejsende fans mulighed for at opleve den eneste danske koncert med Europas bedst sælgende kvindelige sangerinde. Katie Melua, der egentlig hedder Ketevan til fornavn, flyttede som 8-årig med sine forældre fra Georgien til Storbritannien, hvor hun blev opdaget af musikeren Mike Batt. Han hjalp med at skabe hendes første plade, og selvom den endte som en gigantisk succes, så det sort ud med opmærksomheden i starten. Først da produceren på morgenradioen på BBC Radio 2, der er den engelske pendant til P4, forelskede sig i sangen The Closest Thing to Crazy, kom der pludselig skred i sagerne. Han sørgede for at nummeret blev spillet igen og igen – og i dag har debutpladen solgt tre millioner eksemplarer. Når Katie Melua er i Skovdalen i Aalborg på søndag, kan publikum også glæde sig til hits som Nine Million Bicycles og Call of the Search. (12. august 2007)

Toto i Frederikshavn

På fredag giver Frederikshavn genlyd af blød rock og gedigne popsange, når Toto giver koncert. Bandet, der er kendt for hits som Rosanna, Pamela og Africa har været et topnavn siden gennembruddet i 1977. Dengang havde gruppen lige udgivet debutsinglen Hold the Line, og guitaristen Steve Lukather har i et interview med Guitar Player Magazine fortalt, at hans mor en dag ringede til han og bad ham tænde radioen. Da det gik op for ham, at Hold the Line blev spillet, spænede han – kun iført underbukser – rundt i huset og råbte ”Jeg er i radioen”, så hans kone var ved at dø af grin. Et lignende syn skal publikum i Arena Nord ikke forvente at opleve på fredag, men mon ikke der alligevel bliver genhør med Hold the Line og de andre klassikere.  (6. august 2007)

Ugens sommersang: Barbara Ann

Talenterne i Beach Boys havde mange facetter, men ”lyden af sommer” er det, de fleste forbinder med Beach Boys. I en periode prøvede de faktisk at skrue lidt ned for den sommerglade stil i forsøget på at blive taget mere seriøst, men det var et af deres største hits med til at underminere. Sammen med Dean fra duoen Jan & Dean havde de i studiet muntret sig med at synge Barbara Ann, som The Regents havde udgivet nogle år tidligere, men de havde ikke tænkt sig at udsende den på single, netop for at den lidt lalleglade optagelse ikke skulle spænde ben for deres mere seriøse sider. Men pladeselskabet ville noget andet, så i 1965 havde Beach Boys pludselig et singlehit med Barbara Ann – uden at de havde været med til at bestemme det. Sangeren Dean blev i øvrigt ikke nævnt på pladecoveret, men hvis man lytter efter på nummeret, kan man høre Carl Wilson sige ”Thanks, Dean”. (6. august 2007)

Ny plade med Norah Jones' ukendte hitmager

Amerikaneren Jesse Harris har netop udgivet en ny plade, og selvom navnet nok kun siger de færreste noget som helst, har han alligevel sat tydelige aftryk. I starten af 1999 skrev han nemlig en simpel lille sang, som han indspillede med blot guitar og violin – uden at få særlig opmærksomhed af den grund. Da han blev inviteret med i den unge sangerinde Norah Jones' nystartede band, tog han sangen med sig ud fra en tanke om, at en kvindestemme ville klæde den, men den helt simple opbygning med ganske få instrumenter blev der ikke ændret på. Stik imod alle andre trends og hits fik Norah Jones i 2002 et globalt hit med den simple sang, Don't Know Why, som fik en ekstra chance, da Jesse Harris forærede den til hende. Nogle af de sange, Harris har beholdt for sig selv, findes nu på den netop udgivne plade Feel. (31. juli 2007)

Ugens sommersang: Summer in the City

Selvom sommeren indtil videre har svigtet os, er der andet end tv-genudsendelser og isvafler (i regnvejr), der kan afsløre, at det er sommer: Sommersangene i radioen. Et af de numre, der dukker op hvert år er klassikeren Summer in the City. Brødrene Mark og John Sebastian skrev den, efter at Mark, der gennem barndomsårene altid tog af sted på feriekoloni, som 15-årig for første gang tilbragte en hel sommer i New York. Marks forslag til titel og omkvæd arbejdede John Sebastian videre med, og de mange indtryk fra sommerliv i storbyen blev på pladen understreget af lyden af motorer, dyttende biler og trykluftsbor. Johns band The Lovin' Spoonful gjorde Summer in the City til en stor succes i 1966. (31. juli 2007)

Reggaelegende på vej til Aalborg

På søndag rykker en levende reggaelegende ind under træerne i Skovdalen i Aalborg. Jimmy Cliff slog for alvor igennem som sanger og som skuespiller i filmen The Harder They Come fra 1972, der netop handler om en reggaemusikers kamp for at slå igennem. Efter en periode med dalende popularitet havde Jimmy Cliff i nedtrykt stemning skullet krydse Den engelske Kanal. Han spekulerede over, hvad der skulle til for at opnå succes, og kombinationen af mismod og sejlads blev omsat til nummeret Many Rivers to Cross. Da filminstruktøren Percy Henzell hørte sangen, blev Jimmy Cliff tilbudt hovedrollen i The Harder They Come. Med sig i Skovdalen har han også hits som You Can Get It If You Really Want, I Can See Clearly Now og Wonderful World Beautiful People. (24. juli 2007)

Ugens sommersang: Sommartidar

Den svenske gruppe Gyllene Tider har slet ikke den stjernestatus i Danmark, som de nyder i hjemlandet, men alligevel har én af deres sange fundet en plads i også de danske sommerhjerter. Den har fået chancen over flere omgange, så henover de sidste 25 år er Sommartidar også blevet kendt i Danmark. Sommartidar, der er skrevet af en meget ung Per Gessle kendt fra Roxette, blev oprindelig udsendt i Sverige i 1982, men den bedste hitlisteplacering fik den faktisk, da den blev genudsendt i 1989. Gyllene Tider forsøgte sig også med den engelsksprogede version Summer City, og nu har nummeret også fået en dansk tekst. Det er bandet M.I.A. Lyhne (navngivet som en hyldest til skuespilleren Mia Lyhne), der med den nye single Sommertider har fået et festligt resultat ud af det svenske arvesølv. Hvor sprogligt korrekt det så er at anvende flertalsformen af ordet ”sommertid” på dansk, er en helt anden snak... (24. juli 2007)

God karma fra Lennon til Darfur

Nogle af verdens mest kendte musikere prøver for tiden at åbne folks øjne for den humanitære katastrofe i Sudans Darfur-provins. Midlet er genindspilninger af gamle John Lennon-sange på en CD med titlen Instant Karma. Støtteprojektet er blevet til i løbet af kort tid, og sangen Instant Karma er faktisk et eksempel på, at der ikke var langt fra tanke til handling for Lennon. Han tog i Abbey Road-studiet i samme dag, som han havde skrevet den i 1970, og blot ti dage senere blev den udgivet. ”Jeg skrev den til morgenmad, indspillede den til frokost og udgav den til aftensmad”, som Lennon selv beskrev det engang. Det er U2, der har genindspillet Instant Karma på dobbelt-CD'en, der også indeholder bidrag fra blandt andre Black Eyed Peas, Avril Lavigne og Christina Aguilera. (16. juli 2007)

Ugens sommersang: s.o.m.m.e.r

Listen over danske hits, der hylder sommeren, tæller blandt andet Sommer på vej med Michael Falch og Gnags' Sensommer på Strøget. I løbet af få uger har endnu en sang sneget sig ind som en sikker succes på denne liste, efter at tv-2 har udgivet singlen s.o.m.m.e.r. Nummeret er sammenlagt det mest spillede på alle danske radiostationer, men trods den hurtige succes må Steffen Brandt & Co. se sig slået på toppen af singlehitlisten af en velkendt melodi. Den mest solgte single i sidste uge var nemlig Brudevalsen, formentlig som en reaktion på de mange par, der sørgede for at få 07/07-07 som deres bryllupsdag. S.o.m.m.e.r. kommer også til at varme op under stemningen til Grøn Koncert, hvor tv-2 slutter festlighederne af. (16. juli 2007)

James Brown-jazz i Tversted

På lørdag besøger en højt respekteret, internationalt kendt musiker en lille landsby i Vendsyssel. Tversted, der i flere år har arrangeret jazzkoncerter, får besøg af saxofonisten Pee Wee Ellis, der har spillet med blandt andre rockmusikeren Van Morrison og soullegenden James Brown. Sammen med James Brown skrev han endda Cold Sweat, som Brown hittede med i 1967, og som af nogle betegnes som verdens første funknummer. Men trods referencerne til soul, rock og funk får Pee Wee Ellis ikke problemer med at passe ind i Tversteds jazzmiljø. I forbindelse med James Browns død fortalte Ellis nemlig til bladet Down Beat, at da han skrev netop Cold Sweat, tænkte han på So What med Miles Davis, som han altid har været inspireret af. Tversted Jazzydays byder Pee Wee Ellis velkommen lørdag aften, hvor elever fra Den Musiske Skole i Hjørring varmer op for saxofonstjernen. (10. juli 2007)

Maskulin Billie Jean

Sangeren, der leverede temasangen You Know My Name til den seneste James Bond-film, har overrasket en del. Hans nye album indeholder selvfølgelig 007-sangen, men at rockmusikeren med den kraftfulde stemme i samme ombæring ville kaste sig over et gammelt Michael Jackson-hit, var der nok ikke mange, der havde regnet med. Ikke desto mindre har han indspillet sin egen fortællende og meget nærværende udgave af Billie Jean, som Michael Jackson hittede med i 1983. Jackson var dengang blevet opsøgt af en kvinde, der påstod, at han var far til hendes barn, og selvom han var ret ung, kendte han kun alt for godt til den slags beskyldninger. Mens han turnerede med Jackson 5, skete det ofte, at hans storebrødre stod i samme situation. Billie Jean-hittet, der udspringer af Jacksons personlige oplevelser, er nu ude i en meget personlig fortolkning med Chris Cornell. (10. juli 2007)

Traveling Wilburys på toppen

Selvom de ikke eksisterer længere, står supergruppen Traveling Wilburys alligevel bag den bedst sælgende plade i Danmark i denne uge – blandt andet med det store hit Handle With Care. George Harrison ville gerne have gæstemusikere med på en sang, der endnu ikke var skrevet færdig, og da hans aftale med Roy Orbison var på plads, kunne han lige så godt skrive en passage specielt til ham, og derefter blev der også en sekvens til Bob Dylan og Tom Petty. Resultatet Handle With Care blev så godt, at hele holdet blev enige om at fortsætte deres hyggeprojekt i samme spor – under navnet The Traveling Wilburys. Den nye udgivelse Traveling Wilburys Collection indeholder gruppens to album, hidtil ukendte sange og en dokumentarfilm på DVD. (4. juli 2007)

Koncert for Diana

I år er det ti år siden, prinsesse Diana omkom ved en bilulykke i Paris, og hendes sønner prins William og prins Harry har derfor arrangeret en mindekoncert. Kunstnere som Bryan Ferry, Duran Duran og Joss Stone spiller på Wembley, og prinsessens nære ven Elton John optræder også, ligesom han gjorde i kirken, da Diana blev begravet. Hans hyldestsang til prinsesse Diana skrev sig ikke bare ind i historiebøgerne, men også i rekordbøgerne. Den omskrevne udgave af Candle In the Wind blev nemlig den hurtigst sælgende single i England med 658.000 eksemplarer på én dag og 1,5 millioner på en uge, og i Canada lå den på Top 20 i tre år. Men selvom den solgte ca. 33 millioner på verdensplan, er den ”kun” den næstbedst sælgende single i historien. Den rekord har White Christmas med Bing Crosby nemlig brugt mange år på at oparbejde. På søndag, hvor mindekoncerten afholdes i London, ville prinsesse Diana være fyldt 46 år. (26. juni 2007)

De bedste med The Clash

Ægte fans fra punkmusikkens barndom har sikkert allerede hele samlingen stående, men ellers er en ny opsamling med The Clash et godt sted at starte. The Singles indeholder de største hits fra et af historiens største punk- og rockbands, blandt andre London Calling og Should I Stay Or Should I Go. På et tidspunkt var der flere, der gættede på, at Should I Stay Or Should I Go i virkeligheden handlede om forsanger Mick Jones' overvejelser om at forlade The Clash, men det har han selv afvist. ”Should I Stay Or Should I Go handlede ikke om noget specifikt, det var bare en god, rockende sang og vores forsøg på at skrive en klassiker”, siger han i bogen 1000 UK #1 Hits. Man må sige, at lykkedes dem – og nu findes den sammen med de andre klassikere på opsamlingen The Singles. (26. juni 2007)

SoKo til Aalborg

Studenterhuset annoncerede forleden, at en af forårets store popfænomener har sagt ja til at give koncert i Aalborg. Sangerinden SoKo blev opdaget af De Sorte Spejdere på P3 via hendes Myspace-side på nettet, og pludselig var hendes forsmåede kærlighedssang I'll Kill Her et stort hit. Pigen, der i sangen snupper den fyr, SoKo havde udset sig, er fiktiv, men det meste af teksten er skrevet ud fra personlige oplevelser. ”Det med 'I'll kill her' skal nu ikke tages så bogstaveligt. Det er snarere et udtryk for den følelse, man let kan få, hvis man føler sig overset eller afvist”, har SoKo fortalt Soundvenue. De Sorte Spejderes franske darling har meldt sin ankomst til Aalborg i oktober. (20. juni 2007)

Polices jubilæums-CD

Sting og hans gamle venner fra Police markerer for tiden deres 30-års-jubilæum med både en stor turné og en opsamlingsplade. Deres allerførste single Fallout gjorde ikke meget væsen af sig dengang i 1977, og da Roxanne blev udsendt første gang, kom den heller ikke ind på hitlisten i England. Gruppens første hitlisteplacering blev derfor Can't Stand Losing You i 1978. Det var det dog heller ikke helt problemfrit, for nummeret var i en periode forbudt på BBC på grund af pladecoveret, hvor en mand med et reb om halsen står på en isblok, der langsomt smelter. Både Can't Stand Losing You, Roxanne og de mange senere hits er alle med på den nye dobbelt-CD'en, der blot hedder The Police. (20. juni 2007)

Genesis genskabt

Bandet Genesis blev dannet sidst i 60'erne, men de fleste forbinder dog nok navnet Genesis med de popsucceser, som Phil Collins, Mike Rutherford og Tony Banks, stod for i 80'erne og de tidlige 90'ere. Disse tre musikere har nu gendannet gruppen, som er opkaldt efter det latinske navn for Første Mosebog, det vil sige skabelsesberetningen. Navnet blev foreslået af gruppens manager, og den daværende forsanger Peter Gabriel mente, at det ville et godt navn, fordi det antydede begyndelsen af en ny lyd og en ny følelse. Det er også en del af en ny begyndelse, når Genesis i morgen i Herning giver sin eneste skandinaviske comebackkoncert. (13. juni 2007)

En beach boy i skoven

Også Nordjylland får fornemt musikerbesøg i denne uge, når Brian Wilson, der var den kreative drivkraft i The Beach Boys, giver koncert. Wilson har altid været en original – både forstået som en banebrydende kunstner og som lidt af en særling. Selvom de fleste omkring ham i 1960'erne begyndte at arbejde med stereolyd, holdt han for eksempel stædigt fast i mono, fordi han i mono bedre kunne styre det samlede lydbillede uden at tage højde for, hvor lytteren befandt sig i forhold til de to højttalere. Måske har det også haft noget at sige, at han har været døv på det højre øre, siden hans far slog ham med et bræt… Wilson går på scenen i Skovdalen i Aalborg på lørdag. (13. juni 2007)

It was 40 years ago today…

… Sgt. Pepper taught the band to play. En af de allerstørste milepæle i rockhistorien blev sat, da Beatles-albummet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band udkom i 1967, og jubilæet blev i lørdags markeret med et hyldestshow på den engelske radiostation BBC 2 . Nutidige stjerner som Travis, James Morrison, The Killers og Oasis fremførte på hver deres måde de mange kendte sange fra pladen, hvilket på sin vis var i den helt rigtige Sgt. Pepper-ånd. I Anthology-bogen fra 2000 argumenterede Ringo Starr nemlig for, at netop dette album var The Beatles' største bedrift, fordi de bedste idéer blev brugt, uanset hvem de kom fra. For eksempel var det gruppens assistent Neil Aspinall, der foreslog, at det indledende titelnummer skulle gentages sidst på pladen. (4. juni 2007)

Kraftwerk på nordjysk

En af pionererne inden for elektronisk musik er på fredag i Aalborg. Karl Bartos var nemlig med i den legendariske tyske gruppe Kraftwerk, der var med til at definere den tidligste technomusik. Bartos var medlem af Kraftwerk fra 1975 til 1991 og kan blandt andet tage en del af æren for et nummer, der i disse dage vil få en lidt komisk bismag, hvis han har den på koncertrepertoiret. Han var med til at skrive den karakteristiske musik til nummeret Tour de France, der senere blev brugt som intromusik i tv-serien om det nu ”doping-angrende” Team Easy On. Forhåbentlig er der nogen på Studenterhuset i Aalborg, der gør Karl Bartos opmærksom på det forhold, vi herhjemme har til Tour de France-musikken, før han går på scenen fredag aften. (4. juni 2007)

 

Se flere musikhistorier i nyhedsarkivet »

 

Musikbrevkassen.dk © 2005 • Tor Bagger